Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Kiállítással tisztelegnek A nagy ho-ho-ho-horgász zeneszerzője előtt

Kiállítással tisztelegnek A nagy ho-ho-ho-horgász zeneszerzője előtt

A Kis zenék nagy mestere című kiállítás tiszteleg a másfél éve elhunyt Pethő Zsolt zeneszerző emléke előtt a Türr István Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár Baján. Ő írta többek között a Gusztáv-sorozat, a Mirr-Murr, a kandúr, a Kíváncsi Fáncsi, a Vízipók-csodapók, A nagy ho-ho-ho horgász, a Pom-Pom, a Frakk, a macskák réme és a Misi Mókus kalandjai című rajzfilmek zenéit.

- hirdetés -

Pethő Zsolt Budapesten született 1937. július 6-án. Zenei tanulmányait a Budapesti Zenei Gimnázium, majd karvezetés és oboa szakon az Erkel Ferenc Zeneművészeti Szakiskolában, zeneszerzés és ének szakon a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában végezte. 1960 és 1962 között a Magyar Rádió zenei munkatársa volt. A Pannónia Filmstúdió zenei referenseként 1962-től 1996-ig hazai és külföldi filmek zenefelvételeit, szinkronmunkálatait irányította, hanglemezek zenei rendezője is volt. 1964-től dolgozott a több mint 70 epizódból álló Gusztáv-sorozat zenéjén, ennek sikerét követően sorban érkeztek a felkérések. Több egész estés rajzfilmhez komponált dalokat, főcímzenét, zenei betétet, egyebek mellett az Erdő kapitánya, a Vili, a veréb, az Egérút című filmekhez. Dargay Attila, Foky Ottó, Nepp József, Jankovics Marcell, Vajda Béla, Gémes József, Ternovszky Béla rendezők felkérésére csaknem száz egyedi rajzfilm zenéje fűződik nevéhez.

- hirdetés -

Több színházi és bábszínházi zenét írt: Kaland a Tigris bolygón, Pán Péter, A bíborszínű virág címmel, de kórusműveket, dalokat, táncdalokat, zongoradarabokat, reklámfilmzenéket is szerzett. Számítógépes grafikával 1997-ben kezdett foglalkozni.  Munkásságát Pannónia-díjjal (1991), Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel (2005) és Balázs Béla-díjjal (2013) ismerték el. 2016-ban, hetvenkilenc éves korában hunyt el.

A bajai életmű-kiállításhoz a társrendező, az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárától partitúrákat, leveleket, rajzfilmforgatókönyveket, fényképeket és a Pethő Zsolt szerzeményeit őrző hangfelvételeket kölcsönöztek, a múzeum Nagy István Képtárában pedig egy olyan kiállítást hoztak létre, amely végigtekinti Pethő Zsolt sokrétű zeneművészeti, zeneszerzői pályáját és számítógépes grafikáiból is bemutat egy válogatást. A tárlat emellett a magyar rajzfilmkészítés történetét is áttekinti: a klasszikus magyar rajzfilmek és zenéik mellett dokumentumokat, műtárgyakat, hangszereket, pontosabban a zeneszerző zenekészítésére használt különleges eszközeit is bemutatják.

A látogatók a pécsi Total Art Egyesület segítségével bepillantást nyerhetnek a Pécsi Animációs Stúdió tevékenységébe is, az animáció készítésének titkaiba, és akár maguk is készíthetnek klasszikus rajzos animációt vagy stop-trükk technikával mozgóképet. Az érdeklődők válogatást láthatnak azokból a rajzfilmekből, amelyekhez Pethő Zsolt írta a zenét, az információs pultok révén pedig meg is hallgathatóak szerzeményei. Az Országos Széchényi Könyvtár a tárlathoz kapcsolódó kvízjátékkal is készül. Az emlékkiállítás június 30-ig látogatható.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.