Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Kovalik Balázs bayreuthi rendezése Budapestre jön

Kovalik Balázs bayreuthi rendezése Budapestre jön

Kovalik Balázs rendezésével nyílik újra a bayreuthi Markgräfliches Operhaus, a barokk színházkultúra egyik legékesebb példája öt évig tartó felújítás után, 2018 áprilisában. Az Artaserse tíz nappal a premier után lesz látható a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

- hirdetés -

Az UNESCO 2012-ben vette fel a kulturális és természeti világörökség listájára az őrgrófsági operaházat. A Vilhelmina őrgrófnő által építtetett operaház Európa egyik legszebb barokk színháza. 1744 és 1748 között épült. Külsejét Joseph Saint-Pierre, a belső tereket a bolognai színházépítész família tagjai, Giuseppe és Carlo Galli-Bibiena tervezték. Az őrgrófnő maga is szerzett zenét, rendezett, a kastély a kor egyik legfontosabb művészeti központja volt, a drezdai, bécsi, velencei színházakkal együtt emlegették.

Kovalik Balázs operettet rendezett

- hirdetés -

Az ötéves felújítást követően, 2018. április 12-én megnyíló bayreuthi operaházban Johann Adolph Hasse Artaserse című, 18730-ban írt opera seriáját mutatják be Kovalik Balázs rendezésében, a Hofkapelle München közreműködésével, Michael Hofstetter vezényletével, a fellépő fiatal énekesek a müncheni August Everding Színművészeti Akadémia zenés színház/opera tanszakának mesterképzésén vesznek részt. Az előadás április 22-én a Budapesti Tavaszi Fesztiválon is megtekinthető.

Metastasio Artaserse című librettója a 18. század egyik legnépszerűbb szövegkönyve volt, több mint 90 operában dolgozták fel. Johann Adolf Hasse 1730-ban bemutatott operájának férfi főszerepét (Arbace) Farinelli alakította, a „prima donna” pedig Francesca Cuzzoni volt.

(Via Klassik.com)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.