Papageno Radio
Intermezzo Maria Callas ismét színpadra állt

Maria Callas ismét színpadra állt

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az esten közreműködött Roy Orbison is. Hogyan lehetséges ez, hiszen a művészek évekkel, évtizedekkel ezelőtt elhunytak? Természetesen virtuálisan.

A technológia segített: a Base Entertainment, amely alapvetően Las Vegas-i show-kra specializálódott, ezúttal hologramokat fejlesztett. Az 1977-ben meghalt Maria Callas fehér szaténruhában, vörös stólával lépett színpadra, és a Macbethből, illetve a Carmenből énekelt részleteket. A legendás énekesnő hangja digitálisan újrakevert felvételről szólt, a zenekar viszont élőben játszott.

Az egyelőre harmincperces, de hamarosan egész estéssé bővülő műsort New Yorkban mutatták be, májusban pedig Tokióban indul a turné. A produkciót Stephen Wadsworth rendezte, aki a Juilliardon tanít, és olyan operaházakban dolgozott, mint a Metropolitan, a Scala vagy a Bécsi Staatsoper. Úgy fogalmazott, hogy a projekt művészeti vezetőjeként

körültekintésre és nagy érzékenységre volt szükség, hogy ne sértsék meg Callas emlékét,

ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy vannak generációk, akik az énekesnőt nem láthatták élőben, és szeretné, ha az élményt – akár ilyen formában is, de – átélhetnék, és persze számítanak azokra is, akik Callast opera- vagy koncertszínpadon hallhatták, nem csupán felvételeken. A zenei vezető az a Constantine Kitsopoulos, aki többek között Baz Luhrmann Bohémélete és a Matthew Bourne által koreografált Hattyúk tava mögött állt.

(Via ABC, The New York Times)

Promóció

Stream és színház

X
X