Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Megmenekült Bizet háza

Megmenekült Bizet háza

Georges Bizet Párizs melletti házának megmentésére közösségi finanszírozású kampányt indítottak, de a helyi hatóságok is közbeléptek, így az épületből, ahol a Carment is komponálta, remélhetőleg múzeum és látogatóközpont lesz. 

- hirdetés -

Bizet háza Bougivalban

- hirdetés -

Bougivalban a Szajna-parton álló, 19. században épült ingatlant, ahol két évet élt Bizet, és itt hunyt el 1875. június 3-án. A házon 1912. június 1. óta található emléktábla. A településen található egyébként az Európai Zenei Központ, számos impresszionista kép készült itt, és volt háza Bougivalban az énekes és zeneszerző, Pauline Viardot-nak, Ivan Turgenyev írónak, valamint Berthe Morisot festőnek.

Jorge Chaminé spanyol bariton indította el a projektet, amelynek célja az volt, hogy a házat megvásárolják – ez egy 900.000 eurós tétel -, abban pedig egy múzeumot alakítsanak ki – ez további 560.000 eurót jelent -, többek között egy Carmen-szobával, ahol a komponista leghíresebb művét, annak keletkezését bemutatják, de helyet kapnak az épületben különböző kiállítások, koncertek, rendeznének itt mesterkurzusokat és egyéb eseményeket is. A kampányban 1.140.000 euró gyűlt össze, és az Yvelines megyei tanács is beszállt egy jelentősebb összeggel.

(Via Slipped Disc)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.