Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Mese a természetről

Mese a természetről

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Erdővé alakuló gyerekszoba, a természet összes színében pompázó állatvilág, izgalmas, humort sem nélkülöző történet és komoly kérdések – január 18-tól látható a Budapest Bábszínházban a Bambi. A kisiskolásoknak szóló előadás címszerepét ketten játsszák: a fiatal őzet Márkus Sándor kelti életre, az érett, vagy ahogyan a színész fogalmaz: „az élet tanulásában középhaladó szinten álló” Bambit Teszárek Csaba alakítja.

Teszárek Csaba, Márkus Sándor Bambi – fotó: Éder Vera

- hirdetés -

– Milyen volt gyerekként és felnőttként találkozni ezzel a történettel?

MS: Az iskolában kötelező olvasmány volt, elolvastam, de nem nagyon emlékszem rá, a Disney-rajzfilmet egy éve, teljesen véletlenül néztem meg. Ez az előadás viszont egészen más. Átélhetőbbnek, emberibbnek érzem azt, ahogyan az életről, a felnőtté válásról, a tudás, a bölcsesség megszerzéséről, az egyén saját útjáról beszélünk. Bambi tanulni akar, felfedezni, saját tapasztalataiból összerakni, mi a világ, az élet. Vagy a halál, hiszen az életének az is része. Mi félünk tőle, szeretnénk örökké élni. Az állatok ezt természetesebben kezelik.

TCS: Az én gyerekkori Bambi-élményem a hanglemez borítója, amit viszont sosem hallgattam meg. Tudtam, persze, miről van szó, mégis, most nagyon meglepő volt számomra ez a találkozás. Az egyik legkomolyabb mese a Bambi, amivel valaha találkoztam, de minden korosztály értheti azt, ami a gyermek-szülő viszonyról, a barátságról, a szerelemről, illetve a természethez fűződő kapcsolatunkról szól. A kisfiam nagyon szereti a természetfilmeket, azok pedig vadászatról, élelemkeresésről, túlélésről szólnak. Ha belegondolunk, egészen döbbenetes, mivel kell egy állatnak megküzdenie az életéért, ugyanakkor elfogadja, hogy ezt kell tennie.

– A fiatal Bambi élete az első, a felnőtté a második felvonás. Mit csináltok akkor, amikor még és már nem vagytok színpadon?

TCS: Akkor is színpadon vagyunk! Én az első felvonásban például bejövök egy nyúllal, hogy figyelmeztessek a veszélyre, és mindezt nagyon „pattogva”, szinte hisztériát keltve teszem. Ezt a nyuszit egyébként Sanyi a második felvonásban mesterien építi tovább.

MS: A nyuszi mellett a második felvonásban Bambi egyik gyerekét is játszom Pallai Marával, aki pedig az első felvonásban Bambi anyja volt. Ezek apróságok, de fontosak, mert a természet körforgására utalnak, és arra, hogyan élünk valahogyan mégis tovább.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X