Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Szétosztható-e három csellistára egy gordonkaverseny?

Szétosztható-e három csellistára egy gordonkaverseny?

Hát… ha más megoldás nincs. Márpedig a Los Angeles-i Filharmonikusok nem akarták lemondani a koncertet, amelyre első vendégkarmesterük, a finn Susanna Mälkki igazán impozáns műsort állított össze.

- hirdetés -

A koncerten elhangzott Anton Webern hangszerelésében Bach (Ricercata) Hatszólamú fúga a Musikalisches Opferből, Strauss Alpesi szimfóniája, valamint ekkor játszották először az Egyesült Államokban Bernd Alois Zimmermann különleges, 1965-66-ban írt gordonkaversenyét (Concerto pour violoncelle et orchestre en forme de pas de trois), ráadásul egy finn koreográfus kifejezetten erre az alkalomra készített koreográfiát a darabhoz, amelyet tánckísérettel igen ritkán adnak elő.

- hirdetés -

A mű nem szerepel a csellisták sztenderd repertoárján, a szólista, a Los Angeles-i Filharmonikusok művésze, Robert deMaine a múlt hét kedden személyes okokra hivatkozva lemondta a fellépést. Európában hárman játszották eddig a művet, de egyikőjük sem ért rá az amerikai koncertek időpontjában. Szerda reggel három csellista kapta meg a kottákat: a szintén Los Angeles-i Ben Hong, a Calder Quartet tagja, Eric Byers, illetve a Lyris Quartetben játszó Timothy Loo. Csütörtök délután és péntek délelőtt voltak a próbák, ezt követték a hangversenyek. A zenekritikus beszámolója szerint interpretációt ilyen körülmények közt nem lehet várni, de a művészek meggyőzően játszották a három részre bontott darabot.

(Via Los Angeles Times)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.