Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Tudta, hogy Plácido Domingo...?

Tudta, hogy Plácido Domingo…?

1941. január 21-én született Plácido Domingo, akinek az élete – ahogy szokták mondani – kész regény. Ebből néhány kevésbé ismert fejezetet mutatunk. Tehát: tudta, hogy Plácido Domingo…

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Tenorissimo!

- hirdetés -

1. a Los Black Jeans nevű rockegyüttesben vokálozott, benne volt az első mexikói My Fair Lady-produkcióban, és játszott prózai szerepeket Pirandello, Csehov, Lorca drámáinak mexikói tévéjáték-változataiban?

2. először 1968. szeptember 28-án énekelt a Metropolitanben, és azóta többször – 21 alkalommal – lépett fel az operaház szezonnyitó előadásán, mint Enrico Caruso?

3. e pillanatig 148 szerepet énekelt, és több, mint 3900 előadásban lépett fel?

4. Bécsben az 1991. június 30-i Otello után 1 óra 20 percen át, 101-szer tapsolták vissza?

Ide kapcsolódik:
A berlini Staatsoper tiszteletbeli tagjává avatták Plácido Domingót

5. baritonkarrierje 2009-ben kezdődött a Simon Boccanegra címszerepében Berlinben?

6. Real Madrid-szurkoló, énekelt az 1990-es focivébé döntője előtti estén Rómában, Caracalla termáiban – ekkor “alakult” a Három tenor formáció -, 1992-ben, a barcelonai olimpián ő adta elő az olimpiai himnuszt, 2006-ban a németországi focivébé és a 2008-as pekingi olimpia záróünnepségén is fellépett, de – nem hivatalosan, csak drukkerként – ott volt a spanyol válogatott világbajnoki győzelménél is?

7. New Yorkban van egy étterme, amelynek Pampano a neve?

8. a  műemlékvédelemmel, vidék- és várostervezéssel foglalkozó, 1963 óta működö non-profit szervezet, az Europa Nostra elnöke, és az UNESCO jószolgálati nagykövete?

Ide kapcsolódik:
Plácido Domingo tiszteletére készített bort a Bock Pincészet

9. a világ minden táján kitüntették, számos díja mellett két magyar elismerése is van: a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal (2005), a Pécsi Tudományegyetem díszdoktora (2016)?

10. 12 Grammy- és 2 Emmy-díja van, játszott három operafilmben, szinkronizált rajzfilmeket, megjelent egy Simpsons- és egy Szezám utca-epizódban is, és énekelt duettet Miss Röfivel?

 

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.