Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A zeneszerző, aki kémikus és orvos is volt

A zeneszerző, aki kémikus és orvos is volt

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Alekszandr Borogyin (1833. november 12-1887. február 27.) az egyik legsokoldalúbb zeneszerző volt – és nem csupán a műfajok, hanem érdeklődési körének tekintetében is. Az Ötök egyik tagja volt, ezért következzen öt tény – öt zene kíséretében – egy egészen különös életről!

- hirdetés -

1. Gegyianov tatár-grúz herceg és egy katonaorvos feleségének törvénytelen fiaként született, vezetéknevét az egyik szolgáról kapta. Az anyjától kapott impulzusok erősen segítették pályaválasztását: zenét, nyelveket tanult, nevelőapja hatására természettudományokkal foglalkozott, még egy kis laboratóriuma is volt otthon.

2. Az orvosi egyetemen végzett, majd kémiából doktorált – kutatott Heidelbergben, járt Pisában -, és miközben tanított és gyakorló orvosként is dolgozott, kórust és zenekart szervezett az egyetemen.

3. Támogatta a női egyenjogúságot, a női orvosképzés elindításában komoly szerepe volt  Diákjai közül, akik a cárellenes tüntetéseken részt vettek, többeket sikerült a rendőrségről kiszabadítani.

Az Igor herceg szövegkönyve magyarul itt olvasható

4. A zeneszerzés egyfajta hobbi volt számára. Három szimfóniájából kettőt fejezett be, Igor herceg című operáját – még életében, Borogyin jóváhagyásával – Glauzonov és Rimszkij-Korszakov fejezte be, amelyből később egy három Tony-díjjal elismert musical készült Kismet címmel.

5. Kolerában megbetegedett, miután abból felépült, depresszió gyötörte. Szerencsétlen körülmények közt, egy jelmezbálon halt meg.

(Via Múlt-kor, Classic FM)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X