Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Állami díj jazz- és popzenészeknek

Állami díj jazz- és popzenészeknek

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Bővült az állami művészeti középdíjak sora: az emberi erőforrások minisztere Máté Péter-díjat alapított a könnyűzenei és jazzművészek elismerésére. A kitüntetést először a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adják át.

- hirdetés -

“Zenei díjakban nagyon kevés könnyűzenei előadó részesülhetett eddig, úgy éreztük, ebben aránytalanság van. A Máté Péter-díj birtokosai a miniszteri rendelet alapján jogosultak arra, hogy érdemes vagy kiváló művész elismerésre terjesszék fel őket. Minden évben három személy kaphatja a díjat” – mondta el Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Az eddigi művészeti középdíjak:

Balassa Péter-díj: A díj a művészeti terület (irodalmi, színházi, zenei, képzőművészeti és filmes területen) elért kiemelkedő esszé- és tanulmányírói teljesítmény elismerésére adományozható. A díj kétévente adományozható.

Balázs Béla-díj: A díj a mozgókép területén kifejtett kiemelkedő alkotótevékenység, valamint művészi és tudományos teljesítmény elismerésére adományozható.)

Balogh Rudolf-díj: A díj kiemelkedő fotóművészeti, fotóriporteri, illetve fotószakírói tevékenység elismerésére adományozható.

Blattner Géza-díj: A díj kiemelkedő bábművészeti tevékenység elismerésére adományozható. A díj kétévente adományozható.

Erkel Ferenc-díj: A díj kiemelkedő zeneszerzői, zenei rendezői tevékenység elismerésére adományozható.

Ferenczy Noémi-díj: A díj kiemelkedő iparművészeti, ipari tervezőművészeti tevékenység elismerésére adományozható.

Gérecz Attila-díj: A díj 35. év alatti, elsősorban első kötetes alkotóknak adományozható, akik a névadó szellemiségéhez méltó, jelentős irodalmi alkotást hoztak létre. A díj kétévente adományozható.

Harangozó Gyula-díj: A díj a táncművészet terén kiemelkedő alkotói, előadói, tudományos és pedagógiai tevékenység elismerésére adományozható.

Hortobágyi Károly-díj: A díj a cirkuszművészet terén kiemelkedő artista és pedagógiai tevékenység elismerésére adományozható. A díj kétévente adományozható.

Jászai Mari-díj: A díj kiemelkedő színművészeti – színészi, rendezői, díszlet- és jelmeztervezői, látvány- és világítástervezői, dramaturgiai – és színháztudományi – színházelméleti és színházi kritikusi – tevékenység elismerésére adományozható.

József Attila-díj: A díj kiemelkedő irodalmi – költői, írói, műfordítói, irodalomtörténészi – tevékenység elismerésére adományozható.

Liszt Ferenc-díj: A díj kiemelkedő zenei előadó-művészeti tevékenység elismerésére adományozható.

Márai Sándor-díj: A díj írói életmű vagy a díj adományozását megelőző két évben megjelentetett kimagasló értékű prózakötet, valamint magyar író külföldi elismerést szerzett munkássága elismerésére adományozható. A díj kétévente adományozható.

Munkácsy Mihály-díj: A díj kiemelkedő képzőművészeti tevékenység elismerésére adományozható.

Nádasdy Kálmán-díj: A díj kiemelkedő zenés színházi rendezői, színháztudományi, dramaturgi és műfordítói tevékenység elismerésére adományozható.

Németh Lajos-díj: A díj a kortárs képzőművészet, iparművészet, design, építészet területén végzett kiemelkedő művészettörténészi, műkritikusi, kurátori tevékenység elismerésére adományozható.

Szabolcsi Bence-díj: A díj kiemelkedő zenetudományi, zenekritikai és zenei ismeretterjesztő tevékenység elismerésére adományozható.

Táncsics Mihály-díj: A díj kiemelkedő újságírói tevékenység elismerésére adományozható.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az 1984-ben 37 évesen elhunyt Máté Péter pályája és rövid alkotói időszaka gazdag, termékeny és szerteágazó, hiszen nemcsak kiváló előadóművész, zeneszerző és szövegíró volt, hangszerelőként is nagyot alkotott. A Máté Péter-díj emlékéremmel, oklevéllel és pénzjutalommal jár.

(Via MTI, EMMI)

Promóció

Mit keres a fizikus a múzeumban?

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X