Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Demény Balázs nyerte a Lagny-sur-Marne-i Nemzetközi Zongoraversenyt

Demény Balázs nyerte a Lagny-sur-Marne-i Nemzetközi Zongoraversenyt

A magyar zongoraművész a megosztott első díj mellett megkapta a közönségdíjat, illetve szintén az ukrán Pjotr Nariskinnal megosztva egy különdíjat is kiérdemelt.

- hirdetés -

A Lagny-sur-Marne-i Nemzetközi Zongoraverseny, amelyet idén 12. alkalommal rendeztek meg, február 6. és 11. között zajlott. Húsz országból nyolcvan zongoraművész mérettetett meg három korosztályban. A zsűri elnöke Florent Boffard, tagjai Kszenyija Basmet, Pasquale Iannone, Hugues Leclère és Hans Peter Stenzl voltak.

- hirdetés -

Az Alink-Argerich Alapítvány részeként megvalósuló megmérettetésre, amely Franciaország egyik legjelentősebb versenye, Demény Balázs korcsoportjában 56 zongorista jelentkezett. A kétfordulós verseny második körébe mindössze hat versenyző jutott. A második díjat egy orosz zongoraművész Oleg Hudjakov, a harmadikat pedig egy japán, Tsubasa Tatsuno érdemelte ki. A pénzjutalom mellett a díj fontosabb franciaországi meghívásokat és koncertlehetőségeket kínál.

Demény Balázs a fiatal zongoraművész nemzedék egyik kiemelkedő tehetségének számít. A 19. Ile de France, a Hans von Bülow és a Carl Filtsch Nemzetközi Zongoraverseny első díjasa, a Nemzetközi Chopin Zongoraverseny (Budapest) második díjasa. Az 1989-ben született, Anda Géza ösztöndíjas művész rangos koncerttermek és fesztiválok meghívottja volt már: többek között a Művészetek Palotájának „Bartók Béla” Nemzeti Hangversenytermében, a Gasteig Münchenben, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Raidingi Liszt Fesztiválon, a bukaresti Atheneumban, a Milánói Világkiállításon vagy a Yokohama International Piano Concert Seriesben is fellépett már.

Demény Balázs nyerte az Ile de France Nemzetközi Zongoraversenyt

Emellett az ISA Prag-Wien-Budapest Fesztivál és mesterkurzus Kodály és Pianist díjasa, az S. Toduță Nemzetközi Zongoraverseny és a bukaresti Magyar Zene Fesztiváljának első helyezettje. A Budapest Music Centerben vette fel legújabb Schumann-Bartók lemezét, 2011-ben A Liszt Memorial Year címmel jelent meg szólólemeze. Zenekari szólistaként rendszeresen fellép itthon és külföldön egyaránt, olyan karmesterekkel mint Jesús López-Cobos, Ligeti András, Hollerung Gábor, Ken Takaseki, Hámori Máté, Jankó Zsolt, Horváth Gábor, Horváth József, Theo Wolthers, Alfonso Saura, Ion-Ilarion Galati és sokan mások.

(Életrajz, a zongoraverseny honlapja)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.