Papageno Radio
Intermezzo Don Giovannit énekel a transznemű operaénekes

Don Giovannit énekel a transznemű operaénekes

A tulsai operaházban lép színre először Amerikában transznemű operaénekes. Lucia Lucas a Mozart-opera címszerepét énekli 2019 májusában. A Tulsa Opera művészeti vezetője történelmi eseménynek nevezte azt, hogy Lucia Lucas bariton lesz az első, aki amerikai színpadon transznemű nőként debütál.

Lucia Lucas Santa Fében kezdte pályáját, majd a berlini Deutsche Oper ösztöndíjasa lett, 2011/2012-től a karlsruhei operában alakított jelentős szerepeket, de énekelt Torinóban, Santa Barbarában, Sacramentóban, Heidelbergben, Darmstadtban és Wuppertalban is.

A transzneműség sok évig, kiskamaszkorától jelentett számára küzdelmet, különösen azért is, mert akkoriban az elfogadás jelet egyáltalán nem mutatta a társadalom. 2013-ban döntött úgy, feleségével egyetértésben, hogy ennek véget kell vetni, és 2014-ben kezdődött el a kezelése. Természetesen ezt el kellett mondani a karlsruhei operatársulat vezetőjének is.

Peter Spuhler megértő volt, és mivel Lucia Lucas szerette volna az operaénekesi pályát folytatni, először a hangjáról beszéltek. Mivel azt a hormonkezelés nem befolyásolja, Lucas tudta, hogy az nem lesz magasabb, így jött a “női bariton” ötlete.

Lucia Lucas 2009-ben és 2017-ben – forrás: Lucia Lucas Twitter-oldala (@lucialucasde)

“Ha ma sminkelés előtt a tükörbe nézek, egy nőt látok. Magamat látom. Régebben egy öregedő, egyre depressziósabb, dühös férfi nézett rám a tükörből. Lassanként a való életbeli szerepeimet is mind átalakítottam. Kothner, Monterone, Bitterolf jelentették a jövőmet, ezek ma már egyszerűen csak szerepek, amiket esténként játszom. Élvezem, hogy férfi lehetek a színpadon, amit viszont azon kívül egyáltalán nem kell megtennem. Nem tudtam tovább bujkálni, valódi énem elrejtése kimerítő és nyomasztó volt” – nyilatkozott 2015-ben az énekes.

(Via Slipped Disc itt és itt)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!