Papageno Radio
Tánc Fiatal magyar táncosok nemzetközi versenysikerei

Fiatal magyar táncosok nemzetközi versenysikerei

Bécsben és Berlinben is az élvonalban, dobogós helyeken végeztek a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) növendékei a rangos nemzetközi balett- és táncversenyeken.

A február 6–10. között megrendezett bécsi II. European Ballet Grand Prix-n a nemzetközi zsűri mintegy 300 produkcióból válogatta ki a legjobbakat, és az MTE hét induló hallgatójának mindegyike bejutott a döntőbe. A jövőre végzős, VIII. évfolyamos Horváth Péter saját kategóriájában első helyezett lett (mestere Szakály György). Nagy Gvendolin IV. évfolyamos növendék, Kalmár Attila modern koreográfiájával a 2. díjat hozta el (mestere Dorkó Edina). Ellenrieder Rubina VII. évfolyamos hallgató megosztott 3. díjat kapott Flóra ébredése című klasszikusbalett-variációjával (mestere Volf Katalin). Szelényi Dóra VII. évfolyamos hallgató a zsűri különdíját érdemelte ki (mestere Volf Katalin). A csapatot Végh Krisztina mester kísérte el és segítette a helyszínen a felkészülésben.

Az European Ballet Grand Prix-t tavaly februárban rendezték meg először az osztrák fővárosban. A számos – életkorok, műfajok, iskolák szerint szerveződő – kategóriában tartott vetélkedésen akkor Kovács Eszter modern tánc szakirányos hallgató 3. díjat nyert, Horányi Eszter, Szelényi Dóra és Fülöp Anna pedig bejutott a balett kategória döntőjébe. Az eredmények már akkor egyértelművé tették, hogy a budapesti táncművészképzés komoly kihívója a nemzetközi mezőnynek, az idei dobogós helyek pedig ezt igazolták is.

Topolánszky Vince

A Tanzolymp 2018 elnevezésű XV. Nemzetközi Táncfesztiválon Berlinben, korcsoportjában, klasszikus balett kategóriában 3. helyezést ért el Topolánszky Vince VI. évfolyamos hallgató. A február 15–19. között megrendezett versenyen egy klasszikus és egy modern koreográfiát adott elő. Felkészítő mestere és a modern szám koreográfusa Macher Szilárd, a Táncművészképző Intézet igazgatója volt.

A rendezvény a 10–21 év közötti fiatal táncosok versenye, amit évente hirdetnek meg Berlinben, és ami az idén épp a dél-koreai téli olimpiával azonos időszakra esett. A mottó hasonló, a tánc, csakúgy, mint a sport, világnyelv, amely alkalmas a nemzetek és kultúrák közötti kapcsolatok ápolására. Évente több száz fiatal táncos képviselteti magát, akik négy korosztály hat kategóriájában mérik össze tudásukat. Az elismerések között ösztöndíjak, szerződések, pénzjutalmak és a sajtóelismerések is vannak.

Átadták a Magyar Táncművészeti Egyetem új pedagógiai központját

A Táncművészeti Egyetem hallgatói immáron évek óta az élvonalban végeznek a berlini Tanzolympián. Tavaly a legkisebbek is taroltak. Az akkor még mindössze 11 éves Dobra Janka első, évfolyamtársnője, Katarina Buzic harmadik díjat kapott. Radic Diána VII. évfolyamos hallgató szintén harmadik lett a saját kategóriájában, klasszikus balett műfajban. Egy évvel korábban a néptáncosoké volt a főszerep. A néptánc-tradicionális karaktertánc kategóriában az élen végzett Kele Kristóf, Östör Ákos, Opiczer Márton, Sáfrán Balázs és Szabó Zsombor. Autentikus kalotaszegi legényesüket a gálaest műsorába is meghívták.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!