Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Három ősbemutatóval készül az idei Fesztiválakadémia

Három ősbemutatóval készül az idei Fesztiválakadémia

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Idén harmadik alkalommal valósul meg a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által megálmodott budapesti kamarazenei fesztivál, a Fesztiválakadémia. 2018. július 23-29. között hét esti hangversenyen, matinékoncerteken, mesterkurzusokon és előadásokon találkozhat a közönség a művészházaspár által meghívott harminc, nemzetközileg elismert művésszel a Zeneakadémián. A Fesztiválakadémia részeként idén is megrendezik a legfiatalabb, 18 év alatti korosztály számára a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt, s a zsűri elnöki tisztét ismét a legendás hegedűművész, Shlomo Mintz tölti be.

- hirdetés -

A Fesztiválakadémia törzsközönsége pontosan tudja, mire számíthat: egy héten keresztül a legmagasabb színvonalú kamarazenélésre, klasszikus zenei világsztárok – és leendő világsztárok – vibrálóan intenzív együttműködésére, az előadók és a közönség kapcsolatának olyan közvetlenségére, amelynek átélésére a koncertszezonban csak ritkán nyílik lehetőség.

„Versek és vonzások”

– ezt a címet kapta az idei Fesztiválakadémia, mivel a művészeti vezetők felkértek három zeneszerzőt – Dragony Tímeát, Kovács Zoltánt és Zombola Pétert –, hogy a kortárs zongoraművész és költő, Fellegi Melinda verseit zenésítsék meg. A művek ősbemutatóját a Fesztiválakadémián tartják, s Fellegi Melindának a fesztivál ideje alatt fog megjelenni első verseskötete. Költeményei női szemszögből beszélnek a szenvedélyről, a szerelemről és a szenvedésről.

A fesztivál esti hangversenyein valódi sztárszólisták lépnek majd színpadra a világ minden tájáról: Shlomo Mintz, Natalia Lomeiko,Yuri Zhislin, Homoki Gábor, Fenyő László, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Kokas Dóra, Razvan Popovici, Natalie Clein, Danjulo Ishizaka, Fejérvári Zsolt, Balog József, José Gallardo, Diana Ketler, Dinyés Soma, Philippe Tondre, Lakatos György, Nemes Balázs, Klenyán Csaba, Weisz Nándor, Jan Latham-Koenig, Alexander Ullman, Sárközi Lajos, prímás és népi zenekara, valamint az InfusionTrio.

A hegedűverseny gálaműsorán a versenyzőket az Anima Musicae Kamarazenekar kíséri. A fesztivál énekművésze a II. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny II. helyezését elérő, Junior Prima-díjas Horti Lilla mezzo-szoprán lesz, de a fellépők között találjuk Palya Beát is. Az esti koncertek műsorán Bach, Beethoven, Enescu,Schönberg, Poulenc, Sosztakovics, Schubert és Schnittke művei lesznek hallhatók a fellépő művészek egyszeri és különleges kamaraformációinak előadásában.

A nyitókoncert első darabjaként Bartók 2. vonósnégyese szólal meg: a mű előadásával a Kelemen Kvartett Kocsis Zoltánra emlékezik, arra a Kocsis Zoltánra, aki zongoristaként életében utoljára a 2016-os Fesztiválakadémián volt hallható, s akinek szellemisége meghatározza a fellépő művészek zenei gondolkodását.

A Zeneakadémia Nagytereme idén az orgonaépítési munkálatok miatt nyáron zárva tart, ezért az esti hangversenyekre a Solti-teremben kerül sor, abban a teremben, amely méreténél és akusztikájánál fogva talán a legideálisabb helyszín Magyarországon a kamarazenére számára. Mivel a terem befogadóképessége limitált, a művészek úgy készülnek, hogy a késő délutáni főpróbák nyilvánosak lesznek.

Napközben folyamatosan zajlanak a mesterkurzusok, melyekre a világ minden tájáról várják a zenét tanuló zeneiskolás, középiskolás és egyetemista diákokat, hegedűs, brácsás, csellista, zongorista, klarinétos, nagybőgős és énekes növendékeket.

A Fesztiválakadémia hetében rendezik Magyarország egyetlen korosztályos nemzetközi hegedűversenyét,a II. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt. A 18 év alatti fiatalok négy korcsoportban mérhetik össze tudásukat, a zsűri elnökségét pedig Shlomo Mintz vállalta, aki Izraelben Fehér Ilona tanítványa volt. A versenynyitó- és gálakoncertjének helyszíne a Zeneakadémia Solti-terme lesz.

Ők az I. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny győztesei

A négy matinékoncerten híres kamarazenei művek lesznek hallhatók a mesterkurzusokon résztvevő diákok és a Fesztiválakadémia művészeinek közös előadásában. Fazekas Gergely zenetörténész az esti koncertek előtt tart beavató előadásokat, amelyek a művek zenetörténeti hátterébe engednek bepillantást. Különleges élmény várja az érdeklődőket az Európa hajón: a klasszikus zenei művek mellett argentin tangókat hallhatnak José Gallardo és Kelemen Barnabás előadásában. És valódi könnyűzenei csemegének ígérkezik az InfusionTrio és a Kelemen Kvartett közös koncertje.

„Nagyon fontos, hogy megmutassuk, élen járunk a zenepedagógiában”

A Fesztiválakadémia szervezői idén is várják azoknak a műkedvelő muzsikusoknak a jelentkezését, akik polgári foglalkozásuk mellett rendszeresen kamarazenélnek, s szívesen tanulnának a Fesztiválakadémia művészeitől: nekik is szólnak a mesterkurzusok, ráadásul saját koncertet is adhatnak a fesztivál folyamán.

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

– írta egy 1893-as levelében Gustav Mahler. A Fesztiválakadémia ezekhez a kezdetekhez vezet vissza: a közös zenélés örömét teszi átélhetővé, kiszakít a mindennapokból, hogy az emberi érzelmek teljes skáláját élhessük át a zene által teremtett „csillaggal ékes, roppant, tiszta térben”.

* A program megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.

Promóció

Mit keres a fizikus a múzeumban?

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X