Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Ifjú, érett, örök

Ifjú, érett, örök

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Mozartot szeretjük, imádjuk, sőt mi több, még ismerni is véljük. Mégis könnyen megérthető, miért épp az ő zenéje kerül a Liszt Ferenc Kamarazenekar Felfedezések-koncertjének középpontjába.

A fiatalság, érzékletesebb szóval az ifjúság lesz a kulcsszava a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 11-­i Mozart­-hangversenyének. Két 1997­-es születésű, tehát alig huszonéves szólista lép ugyanis a dobogóra, hogy egy­egy Mozart­-zongoraverseny magánszólamát eljátssza: Kocsis Krisztián és Balogh Ádám.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

Az előbbi fiatalember négyévesen kezdett komponálni és improvizálni, így tehát Kocsis Krisztián zenei múltja immár másfél évtizednél is nagyobb távra tekinthet vissza. Versenysikerek sora és az utóbbi években mind több koncertfellépés jelzi az ifjú zongorista beérésének szép reményekkel kecsegtető folyamatát. A Liszt Ferenc Kamarazenekar sem először játszik együtt Kocsis Krisztiánnal: 2013 januárjában ugyancsak egy Mozart­versenymű szólistájaként, édesapja, Kocsis Zoltán vezénylete alatt mutatkozott be a Müpában.

Kocsis Krisztián fotó: Kende Luca

A pécsi Balogh Ádám szintén igen korán rugaszkodott neki a muzsikusi pályafutásnak, hiszen a szülei révén gyakorlatilag a Pannon Filharmonikusok együtteséből származó ifjú ember még alig volt tizenhárom esztendős, amikor már Fischer Ivánnal és a Fesztiválzenekarral koncertezhetett. Tizenöt évesen pedig már a német fővárosban muzsikált, újra Fischer Iván karmesteri irányítása alatt, de immár a Berlini Konzerthaus zenekarával együttműködve. Mindkétszer egy-­egy Mozart­-zongoraverseny szólalt meg.

Mert Mozart zenéje oly jól illik a bontakozó tehetségű, ifjú művészek keze alá,

no és persze Mozart személyével is váltig az ifjúság sziporkázó életszakaszát, és egyszersmind az örök ifjúság adományszerű csodáját kapcsoljuk össze képzeletünkben. És a fiatalosság képzete minden ellentmondás nélkül összeillik az 1963­-ban alapított, ennélfogva immár ötvenöt esztendeje működő Liszt Ferenc Kamarazenekar együttesével is. Hiszen hajdan lelkes fiatalok, végzős zeneakadémisták hívták életre.

Szerelemből hoztuk össze ezt a zenekart,

ahogy azt a korszakos zenekarvezető, Rolla János visszatekintve megfogalmazta. Aztán a világot keresztül-kasul bejáró együttes irányítását 2016­-ban Tfirst Péter vette át, s a körültekintően megfiatalított Liszt Ferenc Kamarazenekar ma is éppen olyan ifjú és kirobbanóan energikus muzsikus kompániaként muzsikál, mint első fénykorában.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X