Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Müpa magazin In memoriam Zoller Attila

In memoriam Zoller Attila

Az idei Jazz Showcase nagykoncertjeinek középpontjában gitárosok állnak, így sikerült a szervezőknek tematikus gitárfesztivált varázsolni a Duna-partra, hiszen „Zoller Attila-év” van, és a magyar jazz e kiemelkedő alakjának életműve alkalmas rá, hogy a műfaj különböző kortárs irányzatainak kontextusába helyezzék a tisztelgő utódok.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

- hirdetés -

Tizenegyedik évéhez ért a Müpa által rendezett Jazz Showcase, melyet — joggal — tehetségbörzének neveznek, valójában azonban jóval több annál: koncertsorozat, valamint szakmai tanácskozás a jazzműfaj aktuális kérdéseiről. A tehetségbörze nem titkoltan azzal a céllal jött létre, hogy felhívja a hazai és nemzetközi közvélemény, különösen a jazzszakma figyelmét a fiatal magyar tehetségekre, akik szerencsére nagy számban léteznek.

Szentképfaragók örököse

Zoller  Attila  osztrák  ősei  Mária  Terézia  idejében  jöttek  be  Magyarországra,  és  Nagymaroson  telepedtek le.  A  Zoller  név  eredete  bizonytalan,  talán  tényleg vámszedők voltak a gitáros elődei.

A Dunakanyarban magyarosodott a család.  Mire a muzsikus 1927-ben megszületett, a família részben átköltözött a folyó túlpartjára, Visegrádra. A fiatalember hangszerrel a hátán vándorolt ki Ausztriába, húszévesen.  Ott a harmonikás-vibrafonos Vera Auer zenekarában játszott, majd az NSZK következett, ahol  többek  közt  a  Jutta  Hipp Combo  tagjaként  ismerték  a  nevét.

Az ötvenes évek derekán  Amerikába  ment,  tanult  Jim  Halltól  a  Lenox School of Jazzben. Közel harminc saját lemez őrzi játékát. Rengeteg jazzcsillaggal dolgozott együtt, élete utolsó felvételeit (három héttel a halála előtt) Tommy Flanagannel és George Mrazzal készítette. Pályája csúcsán megalapította saját jazzműhelyét, mely később a Vermont Jazz Center nevet kapta.

Egykori hazájába is vissza-visszajárt: 1972-ben Székesfehérváron játszott free zenét kvintettben, majd 1975-ben Nagykanizsán szólóban lépett fel. Egy évvel a halála előtt, 1997-ben a Magyar Rádió Márványtermének vendége volt, ekkor magyar kísérőkkel. Másnap szülővárosában, Visegrádon is koncertet adott. Ez volt a búcsúja. Stilárisan sokszínű játéka, zenei elgondolásainak  egyedisége, valamint kompozícióinak magas színvonala a korszak legjobbjai közé emelte. Egykori muzsikustársa, a klarinétművész Dudás  Lajos  egyszer  ezt  mondta  róla:

„olyan típusú személyiség volt, akit mindenki szeretett, mindenki örült, ha meglátta, ha néhány szót válthatott vele.”

- hirdetés -

A meghívott fellépők évről évre bemutathatják tudásuk legjavát a nemzetközi zsűrinek, melybe a magyar ítészeken kívül rendszeresen meghívnak a szervezők ismert külföldi szakírókat, jazzklub­tulajdonosokat, fesztiválszervezőket is. A zsűrin kívül a közönség is szavazati joggal bír: közönségdíjassá teheti kedvenc előadóját. A (szakmai) fődíjas és a közönségdíjas fiatal újabb fellépési lehetőséget kap a Müpában, a Nemzetközi Jazznapon, illetve a Jazz 0820 rendezvényen.

Idén nem hétvégén lesz, hanem csütörtöktől szombatig tart a Jazz Showcase. Jelentős újítás, hogy a szakmai megbeszélések nyíltak lesznek, bármelyik résztvevő állást foglalhat aktuális kérdésekben. A konferencia nyelve az angol; a magyarul felszólalóknak szinkrontolmácsot biztosítanak. A Jazz Showcase programkínálatának harmadik szegmense a Fesztivál színházban megrendezett esti hangversenyek sora a műfaj csillagaival és vendégeikkel.

A 2018­-as programajánlatról túlzás nélkül állítható, hogy minden igényt kielégít. Február 1­-jén a Tálas Áron Trió lép színpadra Mike Moreno jazzgitáros vendégszereplésével. A magyar zongorista­dobos még harmincéves sincs, de máris szinte mindent elért szakmailag. Az ország legjobb jazzpianistái között van a helye, és három intézmény zenetanára.

A hozzá képest idős, harminckilenc esztendős texasi Mike Moreno gitáros legalább harminc albumon játszott eddig, és a kritikusok véleménye szerint az amerikai gitáros középnemzedék egyik legtechnikásabb képviselője. Moreno tíz évvel ezelőtt tagja volt annak a szuper groupnak, amely a híres Pink Floyd­lemez nyomán elkészítette a The Jazz Side of the Moon albumot.

Másnap valódi sztárparádé várja a Müpába látogatókat. In memoriam Zoller Attila címmel rendeznek koncertet a húsz éve elhunyt nagy magyar muzsikus emlékére. Az erre az alkalomra összeállt nonettben öt gitáros szólista (Babos Gyula, Balogh Roland, Fenyvesi Márton, László Attila és Pusztai Antal) idézi meg a maga stílusában Zoller szellemét. Ebben Tony Lakatos tenorszaxofonos, valamint az Oláh Krisztián–Barcza Horváth József–Balázs Elemér összeállítású ritmusszekció lesz segítségükre. A fináléban különlegességként színpadra lép Zoller egykori muzsikustársa, Scholz Péter bőgős és Szúdy jános dobos, akikkel Szakcsi Lakatos Béla és Babos Gyula ad elő egy Zoller­-kompozíciót.

Pályakezdő jazz-zenészek mutatkoznak be a Müpában

A Jazz Showcase utolsó napján a Franciaországban és az USA­-ban tanult Bacsó Kristóf altszaxofonos Triad nevű együttese áll a közönség elé. A rendkívül sokoldalú szaxofonos is hívott vendéget zenekarába: Gilad Hekselmant, az izraeli származású, de ma már inkább amerikainak tekinthető gitárost, aki saját lemezei mellett a kortárs szcéna rengeteg kiválóságával játszott együtt Anat Cohentől Esperanza Spaldingig.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.