Öt meglepő dolog Edward Elgarról

Edward Elgar

1857. június 2-án született és 1934. február 23-án hunyt el Edgar Elgar angol zeneszerző, aki bár imádta Olaszországot, írni csak otthon, az angol vidéken tudott, mert az volt számára a legfőbb inspirációs forrás; annyira érdekelte a kémia, hogy egy kis laporatóriumot is berendezett otthon; és mániásan levelezett. De más érdekességet is tartogat élete – amelyekhez remek zenéket válogattunk.

1. Apja zongorahangoló és hangszerbolt-tulajdonos, továbbá templomi orgonista volt. A fiú bár komoly tehetségnek mutatkozott hegedűn és zongorán, de oboán is játszott, formális zenei képzést gyakorlatilag nem kapott.

2. Felesége, Caroline Alice Roberts, a tanítványa volt, akinek tehtős családja nem nézte túl jó szemmel a házasságot. Elgar Salut d’Amour című darabját amolyan eljegyzési ajándékként komponálta. Gyermekük születése után Londont vidékre cserélték.

3. A baráti körön és városon túl is elterjedő sikert az Enigma-variációk hozták meg neki. Az 1899-es ősbemutatót Richter János vezényelte. A 14 variáció mindegyike elején “kódok”, kezdőbetűk, álnevek vannak a partitúrában, amelyek a zeneszerző egy-egy barátját, ismerősét, egy állatot vagy épp őt magát jelölik.

4. 1904 sorsfordító év volt számára: a Covent Gardenben háromnapos fesztivált rendeztek tiszteletére, VII. Edward lovaggá ütötte, a londoni klub, az Athenaeum tagja lett. A következő évben több egyetem (Oxford, Yale) díszdoktora és Worcester városának díszpolgára lett. 1964-ben kapta meg a királyi zenemester rangot.

5. Legismertebb művei nem oratóriumai vagy kantátái, hanem a Pompa és fény, illetve az a gordonkaverseny, amelyet több, mint négy évtizeddel a bemutató után, 1965-ben vált megkerülhetetlen repertoárdarabbá Jacqueline du Pré előadásának köszönhetően.

(Via Classic FM, The Elgar Society, Wikipedia)