Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 75. születésnapját ünnepli a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara a következő évadban

75. születésnapját ünnepli a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara a következő évadban

Öt bérletet kínálnak a Magyar Rádió Művészeti Együttesei a 2018/2019-es évadra, amely több mint 300 év zenei örökségét mutatja be.

- hirdetés -

A különböző korszakok és műfajok köré épülő bérletekben több mint 500 művész áll dobogóra, köztük mintegy 50 énekes szólista. A Jubileumi bérlet mindhárom együttes – az énekkar, a gyermekkar és a szimfonikus zenekar – közreműködésével grandiózus művekkel, 150-350 fős előadó-apparátusokkal várja az érdeklődőket. A zenekar alapításának 75. évfordulója alkalmából műsorra kerül Berlioz monumentális Te Deuma, valamint elhangzanak Berlioz, Liszt, Muszorgszkij, Mahler és Rachmaninov nagyszabású oratórikus művei is a Müpában.

“Hallatlan örökség letéteményesei”

- hirdetés -

A Dohnányi-bérletben Purcell, Britten, Michael Haydn, Piazzolla, Glinka és Verdi művei szólalnak meg mások mellett Emma Kirkby, Perényi Miklós, Jean-Efflam Bavouzet, Carlo Montanaro, Howard Williams és Sesto Quatrini közreműködésével a Zeneakadémián.

Vásáry Tamás Beethoven-sorozata második évadához érkezik, a szimfóniák sora a 2., 4., 5. és 9. szimfóniával válik teljessé. A három évadra tervezett 12 estés koncertsorozatban Vásáry Tamás vezényletével Beethoven összes jelentős zenekari műve elhangzik a Zeneakadémián.

Folytatódik az Anno Sacri sorozat Buxtehude, Bach, Schütz és Telemann kantátáival a Mátyás-templomban. A Magyar Rádió Gyermekkórusának közreműködése felidézi a német barokk protestáns szertartások hangulatát, amikor a magas szólamokat fiú énekesek adták elő.

Megkezdte működését az MTVA Zenei Lektorátusa

A Magyar Rádió Énekkarának Sapszon bérlete tematikusan szerkesztett műsorokat kínál a 16. századi angol egyházzenétől a 21. századi magyar kompozíciókig. Szeptemberben a Szent Anna-templomban Pad Zoltán, októberben a Mátyás-templomban Henri Chalet, márciusban a Pesti Vigadóban ismét Pad Zoltán, majd áprilisban a Mátyás-templomban Paul Hillier vezényletével adnak műsort.

„Nyitott, problémaérzékeny fiatalokat nevelünk”

A rádió zenei együttesei pozitív és építkező korszak elején vannak, a következő évad pedig szakmailag és tartalmában is gazdag és előremutató lesz – mondta el Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója a bérletbemutatón. Hozzátette, hogy az MTVA továbbra is stabilan és megkérdőjelezhetetlenül ki fog állni a zenei együttesek fenntartása érdekében, ezen túl pedig azt szeretnék, hogy a művészeti együttesek a közmédia ékkövei legyenek, erre – mint fogalmazott – a szakmai apparátus, a menedzsment és a kollégák szaktudása garancia is.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.