Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Az illúzió színháza

Az illúzió színháza

Az Andrea Palladio tervezte vicenzai Teatro Olimpico 1585. március 3-án nyílt meg Szophoklész: Oidipus király című darabjával. Ez a színház lesz a helyszíne Fischer Iván új operafesztiváljának.

- hirdetés -

A Teatro Olimpico, a legrégebbi ma is működő európai színház, a vicenzai Accademia Olimpica megrendelésére készült, egy erődből átalakított börtön és lőporraktár helyén.

A Falstaff-fal indul Fischer Iván új operafesztiválja

- hirdetés -

A világörökségnek számító épület az antik színházépítési hagyományokat követi, az orange-i római színházból indul ki. A vicenzai származású, az antik építészetet elmélyülten tanulmányozó, Vitruvius Tíz könyv az építészetről című munkájából kiinduló Palladio azonban jóval az épület átadása előtt, 1580-ban meghalt, így rajzai alapján folytatták a munkát az eredetileg ezer, ma – biztonsági okokból – négyszáz fő befogadására alkalmas színházon.

Az állandó díszletre azonban nem voltak tervek. Ezeket Vicenzo Scamozzi készítette el, ami a színház legnagyobb különlegessége lett: a tökéletes illúziót keltő, a perspektívával játszó, ideális várost mintázó színpadkép.

Tegyen virtuális túrát az épületben!

 

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.