Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Ezért játszanak feketében a zenészek

Ezért játszanak feketében a zenészek

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Emlékeznek arra, hogyan kezdődik Csehov Sirálya, mit kérdez Medvegyenko Másától? Segítünk: “Miért jársz mindig feketében?” Ezt feltehetnénk zenészeknek is. Szerencsére nálunk nem az “életemet gyászolom” a válasz, hanem valami egész más. A hagyomány.

- hirdetés -

Fekete vagy a szürke valamelyik árnyalata, szmoking, frakk, de minimum egy jól szabott öltöny – a zenészek komolyak. Ennek eredete a 15-16. századra vezethető vissza – írja egy blogger, amikor a kamarazenekarok az arisztokraták palotáiban léptek fel, magánkoncerteken, majd a 17. században a hangversenyek mellett operákban is közreműködtek a zenészek. A kisebb és nagyobb szimfonikus zenekarok története az első kétszáz évüket tekintve kizárólag a felsőbb társadalmi osztályokhoz és az ő különleges, ünnepi alkalmaikhoz köthető. Erre pedig ki kellett öltözni a muzsikusoknak, az estélyek öltözködési előírásait követve, az esti alkalmakhoz pedig est(ély)i öltözék járt.

A Bécsi Filharmonikusok a Müpában – fotó: Nagy Attila

Azóta persze változtak a szokások, a kiöltözés nem jelenthet túlöltözést, így maradt a mai öltözködési előírásoknak megfelelő “white tie” a karmestereknek, állandósult a fekete, a szürke, az öltöny férfiaknak, a hosszú ruha a nőknek.

(Via WQXR)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X