Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Jazzműsorral érkezik a Juilliard díszdoktora

Jazzműsorral érkezik a Juilliard díszdoktora

Az élet szép. Annak mindenképpen, aki olyan rendkívüli adottságokkal jön a világra, mint Dianne Reeves amerikai jazzénekesnő. A világszerte ünnepelt művész nem véletlenül választotta legutóbbi lemezének címéül a létezés dicséretét: népszerűsége nem kis mértékben pozitív életszemléletének köszönhető. Hét évvel ezelőtt forró hangulatú koncerten mutatkozott be a Müpa közönségének; újabb, március 19-i fellépése hűséges muzsikustársai kíséretében hasonlóan felvillanyozó élményt ígér.

- hirdetés -

Cassandra Wilson, Dee Dee Bridgewater, Diana Krall, Cécile Mclorin Salvant, Dianne Reeves. A jazzénekesnők elitklubja. világszerte keresett, sztárként ünnepelt előadók, akikkel már a Müpa közönsége is találkozhatott. Ismerősként érkezik Budapestre Dianne Reeves is, aki rendkívüli sikereket mondhat magáénak: Beautiful Life című lemezével 2015-ben ötödik Grammy-díját nyerte el, a CD-t az angol Jazz FM rádió hallgatói az év albumává választották, őt magát díszdoktorrá avatta a bostoni Berklee College of Music és a New York-i Juilliard School. A sor 2018-ban sem szakad meg: a Nemzeti Művészeti Alap döntése alapján elnyerte a Jazz Mestere címet, a legmagasabb amerikai elismerést, amit jazzmuzsikus kaphat.

- hirdetés -

Az 1956-ban Detroitban született énekes már középiskolásként kitűnt tehetségével, de a jazz csak az 1980-as évektől vált meghatározóvá érdeklődésében. Első lemezei eklektikus vonásokat mutattak, az afrikai és a latin-amerikai népzenék, a rhythm and blues, a popzene és a jazz elemei egyaránt megjelentek bennük. Művészetét ma is a sokszínűség jellemzi; olyan előadó, aki képes a műfaji korlátokat átlépni, a különböző hatásokat szervesen egyesíteni zenéjében.

Dianne Reeves forrás: Müpa Magazin

A sorsdöntő fordulatot 1987-ben a Blue Note lemezkiadóval kötött szerződés hozta meg pályáján. Több mint két évtizedet töltött a híres jazzkiadó kötelékében, ez idő alatt másfél tucat lemeze jelent meg, köztük olyan nagyszerű albumok, mint az I remember (1992) és a The Grand Encounter (1996). Beautiful Life című CD-je már a Concord kiadónál készült, és olyan neves muzsikusok vállalták rajta a közreműködést, mint Esperanza Spalding, Richard Bona, Robert Glasper vagy George Duke.

Reeves nemcsak elragadó énekes, hanem sokoldalú muzsikus: a kortárs jazz meghatározó alakjával, Wynton Marsalis trombitással és a Lincoln Center Jazz Orchestrával éppúgy koncertezett és készített felvételeket, mint Daniel Barenboimmal és a Chicagói Szimfonikus zenekarral, Sir Simon Rattle-lel és a Berlini Filharmonikus Zenekarral, illetve a Los Angeles-i Filharmonikusokkal. Szerepelt George Clooney Jó éjt, jó szerencsét című filmjében, amelynek betétdalát Grammy-díjjal jutalmazták, de közreműködött a Nina Simone énekes előtt tisztelgő Az igazságot éneklem című zenés játékban is.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

Dianne Reeves több oktávot átfogó, minden árnyalatra képes hangjához olyan színpadi egyéniség társul, amelyből mély, ősi erő árad, s amely szuggesztivitásával bűvkörébe vonja a hallgatóságot.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.