Papageno Radio
Intermezzo Ligeti-mű köré szerveznek fesztivált a Frankfurtban

Ligeti-mű köré szerveznek fesztivált a Frankfurtban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A 2018/2019-es évadát Ligeti György Atmosphères című darabja köré szervezett fesztivállal nyitja a frankfurti Alte Oper.

Ligeti György “az Atmosphères (1961) sikere révén egész Nyugat-Európában ismertté vált. Ez utóbbiban alkalmazta először tisztán azt a polifonikus szerkesztésmódot, melyet

mindvégig bonyolult, rendkívül sokszólamú textúrák és kromatikusan kitöltött hangkomplexumok

jellemeznek, melyben az egyes szólamok külön-külön már nem hallhatók: mozgásaik kölcsönösen kiegészítik és kioltják egymást. Ennek eredménye egyfajta irizáló hangzás, mely belül kontrapunktikusan szerkesztett és mozgalmas, kívülről azonban statikusnak hat, a hallgató csak a hangszínek, „halmazállapotok” folyamatos, kaleidoszkóp-szerű változását érzékeli. Ezen a – Ligeti által mikropolifóniának nevezett – technikán alapul a komponista hatvanas években írott zenéjének jellegzetes hangzásvilága.” Így ismerteti a művet a BMC adatbázisa.

Szeptember 15. és 30. között a frankfurti Alte Oper évadnyitó fesztiváljának középpontjába ez a kompozíció került. A szervezők egyrészt egy szenzuális zenehallgatási élmény átélésére invitálják a közönséget, másrészt pedig mindennek analitikus vizsgálatára, hogy kiderülhessen, mi az a különleges effekt, milyen kompozíciós környezetből emelkedik ki a darab, mik azok a hatások, amelyek felfedezhetők Ligetinél, és mik azok az eredeti meglátások, amelyeket csak ő alkalmazott.

A Musikfest 2018 keretében elhangzanak Reich- és Cage-művek, Kubrick 2001: Űrodüsszeia című filmjének zenéje, fellép az Ensemble Modern és Pierre-Laurent Aimard is.

1963-ban botrányba fulladt Ligeti György „Poème symphonique” 100 metronómra című alkotásának premierje. A Hilversum Town Hallban készült felvételeket éppen ezért nem engedték lejátszani. Az április 5-8. között megrendezendő hollandiai Ligeti Fesztiválon először láthatja a nyilvánosság felvételről ennek az alkotásnak a bemutatóját. Részletesen a műről és a fesztiválról itt olvashat.

(Via Alte Oper)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X