Papageno Radio
Intermezzo Lorenzo Da Ponte, a botrányos életű szövegíró

Lorenzo Da Ponte, a botrányos életű szövegíró

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Bár 11 zeneszerző és 28 darab köthető Lorenzo Da Ponte nevéhez, leginkább Mozart három operája miatt ismerjük őt, aki sok dologhoz értett, de az üzlethez egyáltalán nem. Íme öt érdekesség fordulatos életéből.

1. Emanuele Coneglianóként született Velencében, 1749. március 10-én, nevét az őt megkeresztelő püspökről kapta. Megözvegyült apja gyerekeivel ugyanis együtt a zsidó hitről római katolikussá konvertált, hogy újra megnősülhessen.

2. Da Ponte minorita szerzetesként kezdett verseket írni latinul és olaszul. Annak ellenére, hogy szerzetes volt, két gyereket is szült neki szeretője. Amikor ez kiderült, Da Pontét bíróság elé állították bujaság vádjával, egy köztiszteletben álló nő erőszakos megszöktetéséért, sőt azért is, mert egy kuplerájban élt, de valószínűleg az is számított, hogy Rousseau tanaival szimpatizált. Az ítélet: 15 évre szóló száműzetés és kitiltás Velencéből. Casanova-szerű életmódját német területen is folytatta.

3. A drezdai operának fordított, majd írt először librettót, Salierihez egy honfitársa ajánlotta be. Három Mozart-opera szövegkönyvét írta, általában úgy, hogy már létező történeteket adaptált, a Così fan tutte kivételével, amelyet viszont még Salierivel kezdett el. A korszakban a legnagyobb sikerét a Solernek írt Una cosa rara című 1787-es munkájával aratta.

Mozart-da Ponte-operák:

Figaro házassága – bemutató: 1786. március 1., Bécs
Don Giovanni – bemutató: 1787. október 29., Prága
Così fan tutte – bemutató: 1790. január 26., Bécs

4. II. József halála után Da Ponte kegyvesztett lett Bécsben. Triesztbe, majd Londonba költözött. Aztán Európát – egyetlen hegedűvel – Amerikára cserélte adósságai és csődje miatt. Élt Philadelphiában, New Yorkban, Sunburyben, Pennsylvaniában, volt zöldséges, tanított franciát és olaszt, foglalkozott szeszfőzéssel. A Columbia College első olasz irodalom szakos tanára lett, és megkapta az amerikai állampolgárságot. 1838. augusztus 17-én hunyt el, a Szt. Patrik-székesegyházban temették el.

5. Neki köszönhető, hogy Rossinit megismerték az Egyesült Államokban, a Don Giovanniból is összehozott egy előadást, és megalapította a mindössze két évig működő, anyagi problémákkal küzdő New York Opera Company társulatot, a Metropolitan Opera elődjét.

(Via Classic FM, Múlt-kor, The Guardian)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X