Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Piazzolla, aki a tangót klasszikussá tette

Piazzolla, aki a tangót klasszikussá tette

Az argentin bandoneónjátékos-zeneszerzőnek köszönhetően a tangózene tánc nélkül is felcsendül a hangversenytermekben.

- hirdetés -

Astor Piazzolla 1921. március 11-én született Mar del Platában, és 1992. július 4-én hunyt el Buenos Airesben. Első hangszere a bandoneón volt, ezt követte a zongora, ezen a hangszeren tanára Wilda Béla volt. Wildától életre szóló útravalót és inspirációt kapott: ő szerettette meg vele Bachot.

- hirdetés -

New York-i gyerekkora után szüleivel Buenos Airesbe hazatérve tangózenekarokban játszott, saját együttest alapított, majd érezve, hogy többet, mást akar, Párizsba ment, hogy Nadia Boulanger-nál zeneszerzést tanuljon. Ő kiváló pedagógus volt, tanítványát arra ösztönözte, hogy megtalálja saját hangját, amelynek eredménye az lett, hogy nem törődve az ortodox hagyományőrzőkkel, Piazzolla új ritmusokkal és harmóniákkal kísérletezett.

1960-ban megalapította a Quinteto Nuevo Tango nevű együttest, amelynek mintegy 750 szerzeményt írt, de nagyzenekarra, bigbandre és bandoneónra is számos kompozíciót készített. A kezdeti elutasítás ellenére komoly sikert ért el, fiatal zeneszerzőket inspirált, írt filmzenét, darabjait gyakran használták-használják moziban, színházban.

(Via Encyclopaedia Britannica, Piazzolla.org)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!