Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Zeneterápia, a páciensből kiinduló gyógymód

Zeneterápia, a páciensből kiinduló gyógymód

A zeneterápia hatékonysága nem kétséges, használják a gyógypedagógiában, a fejlesztésben, a pszichiátriában, a rehabilitációban és a geriátriában is. Mi is írtunk idősek otthonában szervezett kórusokról, kórházi foglalkozásokról. De miért különleges ez a gyakorlat, és miért nem azonos a zenepedagógiával vagy a zenei neveléssel?

- hirdetés -

A HVG járta körül a kérdést Varga Ágnes zeneterapeuta, gyógypedagógus segítségével járta körbe, aki a lapnak elmondta,

a zeneterápia hatékonysága abban rejlik, hogy nem szóbeli kifejezés útján zajlik, és ezáltal új dimenziót teremt. A zeneterapeuta a páciensből dolgozik: a terápiás célt, a munkamódot és a módszert is hozzá igazítja.

- hirdetés -

Azt is hozzátette, hogy nagyon sokféle terápiás cél létezik a prevenciótól a rehabilitációig, gyakorlatilag 0-tól 99 éves korig, és ezeket a terapeuta és a páciens együtt határozza meg, és minden esetben folyamatban kell gondolkodni.

Demenciabarát lett egy angol zenekar

Varga Ágnes példákkal világította meg a differenciálást:

Ha például egy hallássérült kisgyerekről van szó, akkor a hallási figyelmén, vagy a hallási differenciáló képességén és a beszédén lehet dolgozni. Egy autizmus spektrum zavaros kisgyereknél többek között a kapcsolatteremtésre, az érzelmek megélésére és kifejezésére koncentrálhatunk. Időseknél az időskor harmonikus megélése lehet a cél, míg egy kamaszcsoportban a problémamegosztás, az önbizalom-erősítés, kis ovisoknál az anyáról való leválás megsegítése.

A zeneterápiás foglalkozás többféleképpen történhet, nincs egyetlen kőbe vésett módszer: “A kliens járhat egyénileg vagy csoportban is zeneterápiára, amelynek több formája is lehet. Az aktív zeneterápián mindkét fél zenél, akár hangszeren, akár testhangokkal. A receptív terápián a kliensek nem játszanak, csupán zenét hallgatnak, de ez lehet akár a terapeuta improvizációja is. A komplex terápiánál pedig kombinálják a kettőt egymással, vagy más művészeti ágakkal: például zenére festenek, de a zene remekül kombinálható tánccal, mozgással, drámával is.”

Kórusokat az idősotthonokba!

Az is nagyon fontos, hogy “nem cél, hogy a zeneterápia a pszichoterápiát helyettesítse, de egy pszichés probléma esetén igen hatékony nonverbális eszköz lehet. Ha valaki többször is megéli, hogy a zenében biztonságban van, hogy a zenei közegben megoldási stratégiákat talál, akkor az erős élménymintát ad és a kliens énerejének épüléséhez vezet.”

A zeneterápia mint minden terápia, komoly felelősséggel jár, ezért kellene ezt a területet szabályozni, hogy kizárólag “megfelelő keretek között, megfelelő szakemberek végezzék a foglalkozásokat, ehhez pedig pszichológiai, gyógypedagógiai és zenei ismeretekre, gyakorlati tapasztalatokra egyaránt szükség van.” Magyarországon viszont nincs erre törvényi szabályozás, ezért a Magyar Zeneterápiás Egyesület egyik kiemelt célja, hogy összeállítsák a hazai szakemberek listáját.

(Via HVG)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.