Papageno Radio
Intermezzo 7 dolog, amit érdemes tudni Stravinskyról

7 dolog, amit érdemes tudni Stravinskyról

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Igor Fedorovich Stravinsky munkájával szinte mindenki találkozott, aki valaha tanult klasszikus zenéről, hiszen sajátos hangázásával, élénk ritmus- és dallamkezelésével még karrierje csúcsán is meg tudta lepni kortársait. Az alábbi tényeket azonban nem biztos, hogy megtaláljuk az iskolai tankönyvekben!

1. Bár Stravinsky zenész családból származott, szülei eredetileg hivatalnoki karriert szántak neki, és a szentpétervári jogi egyetemre íratták.

2. Zenei képzettségét Nyikolaj Rimszkij-Korszakov zeneszerző tanítványaként szerezte. Szoros kapcsolatot alakított ki a családdal: mesterének egy szimfóniát, feleségének a Pastoralét ajánlotta, Tűzijáték című darabját pedig lányuk esküvőjére komponálta.

Ide kapcsolódik:
Stravinsky Zsoltárszimfóniáját hallgatta legszívesebben Stephen Hawking

3. Szergej Gyagilev ismerte fel tehetségét, és eljuttatta Párizsba, ahol Stravinsky balettelőadások zenéjén dolgozott. Az ott született három mű  – a Tűzmadár, a Petruska és a Tavaszi áldozat – hozta meg számára a világsikert.

4. Az első világháború hatására Stravinsky családjával együtt Svájcba menekült, ahol honvágya miatt kezdett orosz népzenei elemeket fűzni műveibe. Leghíresebb alkotása ebből az időszakból a Renard.

5. A család 1920-tól ismét Franciaországban élt, de felesége halála után Stravinsky az Egyesült Államokba költözött. 1940-ben a Harvard Egyetemen adott órákat, és egyik leghíresebb művét, a C-dúr szimfóniát is Amerikában szerezte.

6. Felesége halála után egyetlen évvel, 1940-ben újranősült – Vera de Bosset táncművészt vette feleségül, akivel már a ’20-as évek óta folytatott viszonyt.

Ide kapcsolódik:
Stravinsky öt nyelven beszélget egy CIA-ügynökkel - Videó

7. A zeneszerzés mellett írással is foglalkozott. 1936-ban adta ki önéletrajzi könyvét, amit számos további publikáció követett, köztük a Zene költészete amelyben azt a híres megállapítást tette, mely szerint „a zene önmagán kívül semmit sem képes kifejezni”.

(via String Ovation)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X