Papageno Radio
- hirdetés -
Folk A nap, amikor jazzt hallgat a világ

A nap, amikor jazzt hallgat a világ

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az UNESCO 2011 novemberében nemzetközi Jazz Nappá nyilvánította április 30-át. Fantasztikusan rövid idő alatt világnap lett belőle, valóságos diadalmenet, mely a műfaj oktatási és kulturális Hasznát, demokratikus szellemét hirdeti. Hazánkban ötödik éve rendeznek országszerte jazzhangversenyeket e napon, s önálló kezdeményezésként április 30-án minden jazzkoncert ingyenesen látogatható Magyarországon.

A cikk eredetileg a Müpa
Magazinban jelent meg.

- hirdetés -

Az UNESCO bejelentése óta több mint százkilencven országban ünneplik meg a műfajt világszerte. Ám ezzel még keveset mondtunk: április 30. nem csak a jazzművészetről, hanem a jazz diplomáciai erejéről, a különböző kultúrák párbeszédéről és a toleranciáról is szól az alapító, Herbie Hancock szándéka szerint.

A jazzt mint az egység és béke jelképét, az önkifejezés szabadságának egy formáját szólaltatják meg

az ünnepnapon, amikor az egyes országok rendezvényei mellett egy, az előző évben kijelölt városban meghívásos alapon fergeteges gálaműsort adnak a műfaj legnépszerűbb csillagai.

Távol áll tőled a jazz? Nem a te hibád!

A Nemzetközi Jazz Nap ugyanakkor a műfaj további elismertetéséért is síkra száll. A gála „házigazdája” Herbie Hancock, az UNESCO jószolgálati nagykövete, aki mellesleg maga is a jazz egyik legnagyobb tekintélyű élő alakja. Minden évben egy olyan települést választanak jazzfővárossá, mely valamilyen szempontból fontos szerepet játszott a műfaj történetében.

Idén az oroszországi Szentpétervárt jelölték ki a nemzetközi jazzgála színhelyéül.

Az orosz pályázat fő támogatója Igor Butman szaxofonos volt. Szentpéterváron szökkent szárba az orosz jazz 1927-ben, és 1989-ben ugyanitt avatták fel az ország egyetlen jazz-hangversenytermét. A Nagy Péter cár alapította város számos kulturális intézményében, így a Mariinszkij Színházban is rendeznek jazzkoncerteket április 30-án.

Magyarországon 2014 óta szerveznek hangversenyeket a Nemzetközi Jazz Nap alkalmából.

A magyar koncertek egyedi jellegzetessége, hogy az érdeklődők országszerte ingyen juthatnak be a rendezvényekre. Tavaly például huszonegy magyarországi és két határon túli helyszínen tartottak díjmentes jazzkoncerteket.

A Müpa is minden évben kiveszi részét a szervezésből: idei programkínálatában szerepel a nemrég első lemezével (The Outsider) jelentkező Gáspár Károly Trió, amely saját szerzeményeivel (elsősorban balladákkal) és izgalmas feldolgozásaival egyaránt felhívta magára a szakma és a közönség figyelmét.

Jobban meg akarom ismerni a jazzt!

Szintén pódiumra lép egy másik, eredeti felfogásban játszó és kísérletező kedvű billentyűs, a Junior Prima díjas Balogh Tamás és kvartettje, melyben egy másik fiatal titán, Ludányi Tamás altszaxofonos a fúvós szólista. Végül a Nemzetközi Jazz Nap közönségének is bemutatkozik az idei Jazz Showcase zsűrije által legjobbnak ítélt zenekar.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X