Papageno Radio
- hirdetés -
Folk A nap, amikor jazzt hallgat a világ

A nap, amikor jazzt hallgat a világ

Az UNESCO 2011 novemberében nemzetközi Jazz Nappá nyilvánította április 30-át. Fantasztikusan rövid idő alatt világnap lett belőle, valóságos diadalmenet, mely a műfaj oktatási és kulturális Hasznát, demokratikus szellemét hirdeti. Hazánkban ötödik éve rendeznek országszerte jazzhangversenyeket e napon, s önálló kezdeményezésként április 30-án minden jazzkoncert ingyenesen látogatható Magyarországon.

A cikk eredetileg a Müpa
Magazinban jelent meg.

- hirdetés -

Az UNESCO bejelentése óta több mint százkilencven országban ünneplik meg a műfajt világszerte. Ám ezzel még keveset mondtunk: április 30. nem csak a jazzművészetről, hanem a jazz diplomáciai erejéről, a különböző kultúrák párbeszédéről és a toleranciáról is szól az alapító, Herbie Hancock szándéka szerint.

A jazzt mint az egység és béke jelképét, az önkifejezés szabadságának egy formáját szólaltatják meg

- hirdetés -

az ünnepnapon, amikor az egyes országok rendezvényei mellett egy, az előző évben kijelölt városban meghívásos alapon fergeteges gálaműsort adnak a műfaj legnépszerűbb csillagai.

Távol áll tőled a jazz? Nem a te hibád!

A Nemzetközi Jazz Nap ugyanakkor a műfaj további elismertetéséért is síkra száll. A gála „házigazdája” Herbie Hancock, az UNESCO jószolgálati nagykövete, aki mellesleg maga is a jazz egyik legnagyobb tekintélyű élő alakja. Minden évben egy olyan települést választanak jazzfővárossá, mely valamilyen szempontból fontos szerepet játszott a műfaj történetében.

Idén az oroszországi Szentpétervárt jelölték ki a nemzetközi jazzgála színhelyéül.

Az orosz pályázat fő támogatója Igor Butman szaxofonos volt. Szentpéterváron szökkent szárba az orosz jazz 1927-ben, és 1989-ben ugyanitt avatták fel az ország egyetlen jazz-hangversenytermét. A Nagy Péter cár alapította város számos kulturális intézményében, így a Mariinszkij Színházban is rendeznek jazzkoncerteket április 30-án.

Magyarországon 2014 óta szerveznek hangversenyeket a Nemzetközi Jazz Nap alkalmából.

A magyar koncertek egyedi jellegzetessége, hogy az érdeklődők országszerte ingyen juthatnak be a rendezvényekre. Tavaly például huszonegy magyarországi és két határon túli helyszínen tartottak díjmentes jazzkoncerteket.

A Müpa is minden évben kiveszi részét a szervezésből: idei programkínálatában szerepel a nemrég első lemezével (The Outsider) jelentkező Gáspár Károly Trió, amely saját szerzeményeivel (elsősorban balladákkal) és izgalmas feldolgozásaival egyaránt felhívta magára a szakma és a közönség figyelmét.

Jobban meg akarom ismerni a jazzt!

Szintén pódiumra lép egy másik, eredeti felfogásban játszó és kísérletező kedvű billentyűs, a Junior Prima díjas Balogh Tamás és kvartettje, melyben egy másik fiatal titán, Ludányi Tamás altszaxofonos a fúvós szólista. Végül a Nemzetközi Jazz Nap közönségének is bemutatkozik az idei Jazz Showcase zsűrije által legjobbnak ítélt zenekar.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.