Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Báll Dávid: „Pénz és kapcsolatok hiányában ne is álmodjon senki igazi ismertségről"

Báll Dávid: „Pénz és kapcsolatok hiányában ne is álmodjon senki igazi ismertségről”

Az Óbudai Társaskör új Steinway D-modelljét egy olyan sokoldalú zongoraművész avatta fel, akit személyes szálak kötnek a Társaskörhöz. Báll Dávid már az új zongoristageneráció tanítójaként játszott az óbudai koncertteremben, ahol pályakezdőként maga is számtalan éjszakát töltött gyakorlással.  

- hirdetés -

Báll Dávid tíz éve tanít a felsőoktatásban, és ugyanennyi ideje dolgozik együtt Fischer Ivánnal. A zongoraművész éles meglátásai a fiatal zenészgeneráció kibontakozási lehetőségeiről, a nevelők feladatairól és a tehetség kérdésköréről minden bizonnyal abban a sokévnyi rutinban gyökereznek, melyet világlátott előadóművészként, tanárként és tudományos munkával szerzett meg.

Nem hiszem, hogy van olyan fiatal, tehetséges és sikeres hangszeres, aki ne álmodna nemzetközi karrierről, de úgy gondolom, hogy ez később jellemzően átalakul. Bennem is fokozatosan körvonalazódott, hogy merre is vezet az utam, illetve felismertem, hogy a tehetség mellett mennyi mindenre szükség van ahhoz, hogy az ember egyáltalán megéljen abból, hogy koncertezik. Pénz és megfelelő kapcsolatok hiányában ne is álmodjon senki igazi ismertségről! És akkor még nem beszéltünk arról, hogy valaki befutott, világviszonylatban is ismert előadóművész legyen (…)

- hirdetés -

Báll Dávidnak elengedhetetlennek tartja az állandó tanulást, az új ismeretek befogadását. Mindez nem csak az önnevelési folyamatokban játszik fontos szerepet, de a következő generáció képzését is hatékonyabbá és sikeresebbé teszi.

Azt látom, hogy valamelyest ráirányult a figyelem a pályakezdőkre, ami örömteli folyamat. Nagyjából egy évtizede még más volt a helyzet, messze nem voltak olyan lehetőségeink, mint a mostani zeneakadémistáknak, elég, ha csak az egyetem karrierirodáját említem. Fontos, hogy nagyon sok koncertlehetőséget kapnak a hallgatók a tanulmányi éveik alatt. Én soha nem tanultam külföldön, de a nemzetközi zenei élet részeseként bizton állíthatom, hogy igen pontosan megmondható, hogy valaki honnan, melyik országból, adott esetben intézményből érkezett (…)

A Báll Dáviddal készült teljes interjú ide kattintva olvasható.

(Via Óbudai Anziksz)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.