Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Egy karmester Bombay és Bécs hatása alatt - Zubin Mehtát köszöntjük

Egy karmester Bombay és Bécs hatása alatt – Zubin Mehtát köszöntjük

1936. április 29-én született Bombay (Mumbai) városában Zubin Mehta karmester. Vajon mik lehettek az ő bombayi álmai?

- hirdetés -

Minden bizonnyal az, hogy zenész lesz, ami nem véletlen, mert hegedűművész édesapja volt a Bombay String Quartet kamaraformáció és a Bombayi Szimfonikus Zenekar egyik alapítója. Zubin Mehta 18 évesen került Bécsbe, hogy karmesteri tanulmányait megkezdje Hans Swarowsky növendékeként; azért, hogy a zeneakadémia zenekarának tagja lehessen, nagybőgőzni is megtanult.

- hirdetés -

A zenei világ 1958-ban figyelt fel rá, amikor a Liverpooli Nemzetközi Karmesterversenyt megnyerte. Attól kezdve folyamatosan emelkedett csillaga, egyszerre volt a Montreali Szimfonikusok és a Los Angeles-i Filharmonikusok zeneigazgatója, 1964-ben pedig első Tosca-vezénylésével az opera műfajában is letette a névjegyét.

Gazdag pályája során a legjelentősebb zenekarokat dirigálta és határozta meg vezetőként, az Izraeli Filharmonikusok 1981-ben örökös zenei vezetőjének nevezte ki. Emlékezetes koncertek fűződnek a nevéhez, köztük a Három tenor, illetve az 1994-es szarajevói hangverseny, ahol a nemzeti könyvtár romjai között csendült fel a muzsika.

Megannyi díj és kitüntetés birtokosa, a legjelentősebbek a Kennedy Center életműdíja és a japán Praemiun Imperiale. Több város díszpolgára, a Bécsi és a Los Angelesi Filharmonikusok, illetve a Bajor Állami Opera tiszteletbeli karmestere.

Ide kapcsolódik:
50 év után hagyja ott az Izraeli Filharmonikusokat Zubin Mehta

(Via Britannica, Zubin Mehta honlapja)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.