Papageno Radio
Intermezzo Caballé, a katalán operakirálynő

Caballé, a katalán operakirálynő

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

1933. április 12-én született Barcelonában a szoprán, akinek teljes neve: Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folc. A világ nem operarajongó része Freddie Mercury segítségével ismerte meg: az 1992-es olimpia hivatalos dalát együtt énekelték.

Egy alkalommal úgy nyilatkozott, az operaénekesi karrier türelmet igényel, gyakorlást, elhivatottságot az éneklés, a zeneszerzés és a repertoár iránt. De tehetség nélkül ez mit sem ér. Igaz, hozzátette, szerelem, szenvedély, kíváncsiság nélkül sem megy.

11 évesen lett a barcelonai operaház, a Liceu konzervatóriumának növendéke. Nemzetközi karrierje a véletlenen múlott: 1957-ben be kellett ugrania egy bázeli Bohéméletbe. Pályafutása során a világ legnagyobb operaházaiban 130 szerepet énekelt el. 2013-ban vonult vissza. Azt mondta, túl öreg már és túl decens ahhoz, hogy színpadra lépjen.

Poliglott volt, remekül beszélt németül, angolul és olaszul is. Férjétől, Bernabé Martí tenortól egy lánya született, Montserrat Martí, aki szintén szoprán énekesnő lett.

Caballét bel canto szerepei emelték ugyan híressé, de meglehetősen széles és változatos, a barokk operáktól Verdiig, Wagnertől Pucciniig terjedő repertoárja mellett szívesen énekelt katalán, illetve spanyol népdalokat is.

Az énekesnőre élete utolsó időszakában adócsalási botrány árnyéka vetült: az adóhivatal szerint az énekesnő andorrai lakosként tüntette fel magát, hogy elkerülje az adófizetési kötelezettséget, miközben mindvégig Barcelonában lakott. Azzal védekezett, hogy csak orvosi vizsgálatokra és más, szakmai ügyek intézése céljából utazott időnként Barcelonába. Mintegy félmillió eurós tartozását az ügy nyilvánosságra kerülését követően fizette be, abban bízva, hogy megússza a bíróság elé állítást. Ennek ellenére per lett az ügyből, és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és negyedmillió euró pénzbírság megfizetésére ítélték. Caballé 2018. október 6-án hunyt el 85 éves korában.

(Via The Culture Trip, MTI,

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X