Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Budapesti Tavaszi Fesztivál Centiről centire újult meg Bayreuth barokk operaháza

Centiről centire újult meg Bayreuth barokk operaháza

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az eredetileg 1748-ban felavatott dalszínházat, április 12-én, egy hatéves felújítási periódus után vehette ismét birtokba a közönség.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő épület belső díszítését teljes egészében, centiméterről centiméterre restaurálták, ami mintegy 70 ezer munkaórát vett igénybe. Az 500 férőhelyes dalszínház székeit is kicserélték. A felújítás költségvetése mintegy 29,6 millió euró volt.

Kovalik Balázs bayreuthi rendezése Budapestre jön

- hirdetés -

Az operát a művészetpártoló Vilhelmina hercegnő I. Frigyes Vilmos porosz uralkodó legidősebb lánya hozta létre, aki korának egyik legműveltebb asszonya volt. Színdarabokat írt, zeneműveket, operát komponált, sőt rendezett, mai értelemben akár intendánsnak is mondanánk. Többek között Voltaire-rel is levelezett. Az épület a barokk belső építészet egyik csúcsának számít, a legnagyobb nehézséget az okozta a restaurátorok számára, hogy a 18. századi színeket megpróbálják visszaállítani. Az operaház még Richard Wagnert is lenyűgözte, ugyanakkor annak kevés férőhelye is arra biztatta, hogy egy másik dalszínházat építhessen saját zenedrámáinak adekvát előadására.

Az április 12-i ünnepélyes megnyitón a müncheni August Everding Theaterakademie mesterszakos hallgatói Johann Adolph Hasse Artaserse című operáját adták elő Kovalik Balázs rendezésében. A műsor különlegessége, hogy az eredeti megnyitón is ez az opera hangzott fel. A produkció néhány nappal később a Budapesti Tavaszi Fesztiválra is megérkezik, amiről itt olvashatnak bővebben.

Pillantsanak be az operaházba és a Kovalik Balázs rendezte előadásba!

(Via NYtimes)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X