Papageno Radio
Intermezzo David Bowie és Frank Zappa partnernője a Trafóban táncol

David Bowie és Frank Zappa partnernője a Trafóban táncol

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A David Bowie-val és Frank Zappával is fellépő, a La La La Human Steps  csodálatos, szőke világsztárja 60 éves. A mindig megújulni kész, androgün alkatú amazon, Louise Lecavalier a Trafóba egy olyan szokatlan, szenvedélyes és lélegzetelállító küldetéssel érkezik, amelyben az őrület csataterét járja be.

A Battleground színpada egy képzeletbeli ring, azaz az egymással és önmagukkal is küzdő antihősök játszótere. A darabot az Eleink című kötet három kisregényének az első darabja, Italo Calvino A nem létező lovag című elbeszélésének üres és egyben teljes karakterei inspirálták. A mesés történet során kiderül, hogy a harcban, a fegyelemben és a szép nők meghódításában is élenjáró, elsőrangú lovagnak egyáltalán nincs teste. Valójában egy puszta páncél, amelyet semmi más nem mozgat, csak az akarata. Létezik egy csatlósa, aki valóságosnak is mondható, sőt átváltozásra is képes.

A szövegben egészen egyedülálló módon keveredik a történelem és a fantasztikum. Ahogy az író, úgy a koreográfus és táncos Lecavalier is igen jó érzékkel vegyíti a groteszket a realitással, és láttatja magától értetődőnek az extremitást:

Szeretem azokat a filozófiai kérdéseket, amelyeket Calvino feltesz a lovagján keresztül, akinek nem kell léteznie, ahhoz, hogy legyen. Először érzések nélküli, és csak a merev makacsságát látjuk. De megváltozik: talán még egy kicsit emberré is lesz.

A Battleground egy elképesztően erős fizikalitással operáló előadás, rendkívül intenzív koreográfia, amelyben az elképzelt páncél-test mozgását egy megfoghatatlan erő hajtja. Lecavalier egy másodpercet sem akar elszalasztani; mindenét beleadja, amije van, mert hiszi, hogy az ember mindig tud többet annál, mint amennyit valójában gondol saját képességeiről.

Az előadás április 6-án és 7-én látható a Trafóban. Jegyvásárlás itt lehetséges.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X