Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A kultikussá vált Amadeus rendezője - Miloš Formanra emlékezünk

A kultikussá vált Amadeus rendezője – Miloš Formanra emlékezünk

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Miloš Forman filmrendező, színész és forgatókönyvíró 1932. február 18-án született és 2018. április 13-án hunyt el.

Fiatalon elárvult, szülei az auschwitzi koncentrációs táborban lelték halálukat. A háború után Poděbrady városában tanult, ahol iskolatársa volt Václav Havel is. Később a prágai filmművészeti iskolában képezte magát 1951–1956 között. 1968-ban az Egyesült Államokba emigrált.

- hirdetés -

Forman a ’60-as években lett nemzetközileg ismert, az Egy szöszi szerelme című film miatt pedig Oscarra is jelölték 1966-ban a legjobb külföldi filmek kategóriájában. Az Egyesült Államokban már befutott rendező lett, Ken Kesey regényének, a Száll a kakukk fészkérének az adaptációjáért összesen öt Oscart adtak, köztük a legjobb rendezőnek járó díjat.

Ide kapcsolódik:
10+1 érdekesség Mozartról

Egymás után három évtizedben is megnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat, 1976-ban a Száll a kakukk fészkére, 1985-ben a végül nyolc Oscart kapó Amadeus, majd 1997 a Larry Flynt, a provokátor ért egy legjobb rendezőnek járó szobrot. A rendező 1975-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot, majd négy évvel később megrendezte a Hairt, minden idők egyik legismertebb musicaljét.

Amadeus

Milos Forman szakított e művészi hagyományokkal. Filmje nem a középszerűség szívósságát és a zseni törékenységét ábrázolja. Az Amadeusban két súlyos egyéniség mérkőzik, ütközik meg. Forman Salierije cseppet sem kisszerű, csupán a tehetség félreismerhetetlen nagyvonalúsága hiányzik belőle.

Filmezés mellett akadémiai munkát is végzett, a Columbia Egyetemen oktatott és társelnöke volt az intézmény filmszakának.

(Via index)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

TAG-ek

X
X