Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Fischer Iván és Schiff András is fellép a BBC Proms koncertsorozatán

Fischer Iván és Schiff András is fellép a BBC Proms koncertsorozatán

Számos évforduló előtt tiszteleg idén a BBC Proms idei koncertsorozata, amelyen minden eddiginél több, 24 női zeneszerző művei is felcsendülnek, a világhírű fellépők között idén is ott lesz a Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezényletével és Schiff András zongoraművész.

- hirdetés -

A július 13. és szeptember 8. közötti több mint 90 koncert közül számos elkalandozik más zenei műfajok területére is, megidézve a jazz, az argentin tangó, a jamaicai reggae és a kubai salsa világát vagy New York kortárs zenei életét. A nyitó- és a zárókoncerten is bemutatkoznak női zeneszerzők, előbbin Anna Meredith brit kortárs zeneszerző legújabb művének bemutatója, utóbbin a lengyel gyökerű brit kortárs zeneszerző, Roxanna Panufnik egyik műve szerepel a műsoron – olvasható a BBC honlapján. A koncerteken megemlékeznek mások között Leonard Bernstein születésének és Claude Debussy halálának 100. évfordulójáról, valamint az első világháború befejezésének 100. évfordulójáról.

Walter Kobéra: „Bernstein olyan zeneszerző, aki nem feledkezik meg a közönségről”

- hirdetés -

Megidézik Leonard Bernstein 40 évvel ezelőtti két Proms-hangversenyét és koncertszerűen előadják a West Side Story című népszerű musicaljét. Az amerikai zeneszerző Első szimfóniája és Egy nap a városban című darabja is elhangzik a koncerteken. Claude Debussy francia zeneszerzőre Pelléas és Mélisande című operájának bemutatásával emlékeznek. Donald Runnicles skót karmester vezényletével fellép a Solti György által 1995-ben alapított Világzenekar a Békéért, amelyben különleges alkalmakkor a világ legjobb szimfonikus együtteseiben játszó muzsikusok zenélnek együtt. Műsorukon Beethoven IX. szimfóniája és Britten Requiemje szerepel. A közel-keleti megbékélést a zene erejével elősegítő West-Eastern Divan Orchestra is fellép Daniel Barenboim vezényletével.

Rajzfilmsorozat főszereplője lett Daniel Barenboim

Először vesz részt a Proms-koncerteken Kirill Petrenko vezényletével a Berlini Filharmonikusok. A Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezényletével azonban már többszörös visszatérő, idei két augusztusi koncertjükön előadják Mahler IV. szimfóniáját és Bartók, valamint Enescu egy-egy művét.

A BFZ Mahler-felvételét méltatta a New York Times

Schiff András tavaly Bach Das Wohltemperierte Klavier című művének első részét játszotta el, idén a második résszel ajándékozza meg a közönséget. Tavaly hosszú évtizedek után először rendeztek Proms-koncertet Londonon kívül, a vidéki bemutatkozást idén folytatják, ezúttal Lincoln városába viszik el Stravinsky a Katona története című művét.

Schiff András díszdoktori címet kapott a walesi hercegtől

A rendezők szerint több mint százezer jegy árusítását kezdik meg csütörtöktől 15 font (5300 forint) alatti áron, az állóhelyek 6 fontba kerülnek.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!