Papageno Radio
Intermezzo Milyen zenét írtak az ókori görögök?

Milyen zenét írtak az ókori görögök?

Kottákat (még) nem találtak az ógörög drámákból ismert kardalokhoz, de irodalmi művekben található utalások, régészeti leletek és néhány filozófiai-elméleti írás segítségével öt év alatt sikerült rekonstruálni azt, hogyan hangozhatott például Homérosz Íliászának vagy Euripidész Oresztészének egy részlete.

Amit ma ógörög versekként ismerünk, mondja az Oxfordi Egyetem klasszika-filológusa, Armand d’Angour, egykor zenekísérettel, énekelve előadott művek voltak. Mivel megvannak a szavak, a melódiák – hatvan értékes, kőbe vésve megőrzött dokumentumnak köszönhetően -, a ritmusok – a rövid és hosszú szótagok kiadta verslábak és kötött sorok -, a hangszerek – a jó állapotban megmaradt régészeti leletek replikái, illetve az amforákon található festmények alapján megtervezhető eszközök -, ezeket az alkotórészeket “mindössze” össze kellett rakni.

Hogyan szólnak a pompeji romok alatt talált ősi hangszerek?

A munka öt évet vett igénybe, mivel az összeillesztés, illetve a hiányzó láncszemek, azaz hangok rekonstrukciója a rendelkezésre álló forrásokat követve sem volt egyszerű.

Az alábbi riportban megszólal a kutató és néhány előadó is, valamint részletek hallhatók az Ashmolean Museumban tartott koncertből.

(Via History Today)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!