Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Szeptemberben nyílik újra a Hagyományok Háza

Szeptemberben nyílik újra a Hagyományok Háza

Szeptember 1-jén nyitják meg a Hagyományok Házának otthont adó Budai Vigadó felújított épületét. Az intézmény fokozatosan költözik vissza, először a könyvtár 40 ezer kötetét pakolják át, és a színházterem színpadi gépészetét szerelik be, hiszen ezek a folyamatok közel két hónapot vesznek igénybe.

- hirdetés -

Az épület jelentős változásokon esett át. A földszinten helyreállították az eredeti, nagy belmagasságú tereket; az előcsarnokot, a díszlépcsőházat és a dísztermet az eredeti architektúrának megfelelően rekonstruálták, valamint biztosítják a színpad és a hátsószínpad kapcsolatát. A pinceszintet és a tetőteret is hasznosíthatóvá tették, az udvart pedig üveggel fedték le. A homlokzati elhasználódott portálok és korszerűtlen nyílászárók helyett az eredetit utánzó, hő- és hangtechnikailag megfelelő elemeket építettek be. A műemléki leltárban szereplő burkolatok restaurálása még hátra van.

A magyarországi népzenegyűjtés kezdetei és jelene

- hirdetés -

A Budai Vigadó 7,1 milliárd forint állami támogatásból újulhat meg, és szolgálhatja tovább az épületben működő intézményeket: a Hagyományok Házát, amit a Kárpát-medencei néphagyomány ápolására hoztak létre, valamint a Magyar Állami Népi Együttest, a Lajtha László Folklórdokumentációs Könyvtárat és a Népművészeti Módszertani Műhelyt, melyek a a hagyományos paraszti kultúra anyagának megőrzését és továbbadását végzik.

(via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.