Papageno Radio
Intermezzo Újabb Rameau-felvétellel jelentkezik Vashegyi György

Újabb Rameau-felvétellel jelentkezik Vashegyi György

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az Orfeo Zenekar és Purcell Kórus legújabb, a Glossa kiadó gondozásában megjelent kiadványán Rameau Naïs című operája hallható, aminek felvételére 2017 márciusában került sor a Müpában.

Vashegyi György kapcsolata a francia barokkal Rameau 1749-ben írt Naïs című operájának felvételével folytatódik, amely jellegzetes és vonzó külsővel jelent meg.

„Az opera a békéért” alcímet viselő darab (a prológ az 1748-as aacheni békének állít emléket) igen komoly kihívást jelentő és terjedelmes szerepeket tartogatott Chantal Santon-Jeffery szoprán és a magastenor, Reinoud Van Mechelen számára.

Tudjon meg többet a lemezről ide kattintva!

A 18. századi hétköznapi mese egy eddig még ismeretlen változatának előadásához Florian Sempey és Thomas Dolié hathatós támogatására is szükség volt, hogy az álruhába bújt, szerelmi bánatban szenvedő istenségről a megfelelő zenei kép alakulhasson ki. A félreértett próféciát és olümposzi játszmákat középpontba állító alkotásról Pascal Denécheau a következőket írja:

Rameau a hangszerelés mestere volt, ahogy ez a balettekkel, áriákkal, menüettekkel, rigoudonokkal és tambourine-ekkel tűzdelt „pastorale heroïque” esetében is bebizonyosodik. A páratlan Simon Standage vezette Orfeo Zenekar élén Vashegyi kiaknázza a zene képi és drámai lehetőségeit, a hegyekről legördülő óriások, a magukat a tenger habjai közé vető, elhagyott szerelmesek, a víz alatti paloták és a birkózók chaconne-jának világát.

Promóció

X
X