Papageno Radio
Intermezzo A csodagyerekből lett Oscar-díjas

A csodagyerekből lett Oscar-díjas

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Csodagyerekként indult a brnói születésű Erich Wolfgang Korngold: 11 évesen komponálta a Hóember című balettet, még 20 éves sem volt, és bemutatták két operáját.

Erich Wolfgang Korngold 1897. május 29-én született Brnóban, és 1957. november 29-én hunyt el Los Angelesben

Apja zenekritikus volt. Ötévesen kezdett zongorázni, hétévesen már első darabját is megírta. Két évvel később megmutatták Mahlernek egy kompozícióját, az ő segítségével jutott el Zemlinskyhez. Operái és egyéb darabjainak sikere után A halott város kölni és hamburgi 1920-as – ráadásul egyidőbeli – bemutatói  a csúcsra repítették, hét évvel később azonban csúfosan megbukott, és évekig felhagyott a komoly munkával.

1934-ben Max Reinhardt ajánlására Amerikába utazott a Szentivánéji álom hangszerelése miatt. Egy ideig ingázott a két kontinens között, 1938-ban, a fokozódó náci térnyerés miatt végleg elhagyta Európát. Tapasztalata egészen új utakra vitte a filmzenét, addig csak operaszínpadokon használt kompozíciós technikákkal forradalmasította azt.

Bár Korngold komponálta az Anthony Adverse című, 1936-ban Oscar-díjat kapott film zenéjét, a stúdió vezetőjét tüntették ki, 1938-ban saját jogon, a Robin Hood kalandjaiért nyerte el az Amerikai Filmakadémia díját. Később a kalandfilmekre specializálódott, nagy stúdiókban, a Paramounttal, a Warnerrel dolgozott, de igazán nagy sikert ért el A varázstűz című Wagner-életrajz zenéjével, amelyben mindkét zenei világát, az operát és a filmzenét közös nevezőre hozta.

(Via Britannica.com, Filmzene.net)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X