Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A francia kulturális miniszter megduplázná az ifjúsági zenekarok számát

A francia kulturális miniszter megduplázná az ifjúsági zenekarok számát

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Françoise Nyssen bejelentette, hogy Franciaországban jelentősen megnövelik a zeneoktatásra szánt támogatások összegét. A finanszírozott programokkal a kollektív iskolai zenei gyakorlatot szeretnék megszilárdítani, amely a kulturális miniszter szerint különösen fontos feladat. 

Françoise Nyssen a Philharmonie de Paris sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a művészetoktatás Franciaországban még mindig csak egy szűk társadalmi réteg kiváltsága, amelyen – más európai országok mintájára – változtatni kell. A sajtótájékoztató három ifjúsági zenekar év végi műsorát követte, mely a kulturális miniszter közleményét még nyomatékosabbá tette.

- hirdetés -

Az első intézkedések közt szerepel a zeneoktatás kötelező elemnként való beemelése az iskolai életbe. Françoise Nyssen véleménye szerint ez a művészetoktatás demokratizálásának első és legfontosabb lépése. Ennek fényében nagymértékben növelik a Démos és az Orchestre à l’école nevű programok költségvetését – mindkét program az általános iskolai és középiskolai zenekarok működését támogatja. A juttatásokból új zenekarokat hoznak majd létre elsősorban vidéken és a társadalmi problémákkal küzdő városrészekben. Ezzel a programban részt vevő fiatalok száma megduplázódhat.

forrás: orchestre-ecole.com

Françoise Nyssen támogatja, hogy minden iskolás heti két órában végezzen művészeti tevékenységet. A zenekari gyakorlatra általában úgy tekintenek az emberek mint elit szórakozásra, ami kétségtelenül különleges tevékenység, azonban a kulturális miniszter meglátása szerint

le kell rombolni a sztereotípiákat és mindenki számára elérhető közelségbe kell hozni a zenét és a zenélés lehetőségét.

Emellett kiemelte a zene alapvető szerepét a gyermekek fejlődésében, későbbi társadalmi, tudományos és szakmai sikereiben. A további tervekben az is szerepel, hogy 2019 őszére minden iskolának legyen saját kórusa.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X