Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A jótékony milliárdos koncertterme

A jótékony milliárdos koncertterme

A Seventh Avenue 881. alatt található a világ egyik leghíresebb koncertterme, a Carnegie Hall, amelyet 1891. május 5-én nyitottak meg. 

- hirdetés -

A Carnegie Hall – forrás: Wikipedia

- hirdetés -

Az építtető és névadó Andrew Carnegie szívének kedves ügy volt a komolyzene, a kóruséneklésnek és a szimfonikus zenének szentelt New York-i társaságokban is vezetőségi tag volt. Akkoriban a világ második leggazdagabb emberének számított – csak Rockefeller előzte meg -, ő rendelte meg William Burnet Tuthill építésztől a terveket. A megnyitó egy ötnapos fesztivál keretében zajlott, amelyen Csajkovszkij is részt vett.

Eredetileg egyszerűen csak Music Hallnak hívták, 1893-ban vette fel a befektetőkből álló felügyelőbizottság javaslatára a Carnegie Hall nevet – az építtető ezt egyáltalán nem akarta -, és 1925-ig állt a család tulajdonában. 1960-ig a New York-i Filharmonikusok otthona is volt a három koncertteremből álló komplexum, amely helyet ad a Rose Museumnak és a Carnegie Hall archívumának is.

Olyan művek világpremierjét tartották itt, mint a Dvořák IX. szimfóniája, Gershwin Egy amerikai Párizsban című darabja vagy Bartók Kontrasztok című műve. Az első jazz-zenekar, amely itt fellépett, a Benny Goodman Orchestra volt 1938-ban, Bill Haley & His Comets pedig elhozta a rock and rollt is 1955-ben.

1947-ben készült egy film Carnegie Hall címmel. A film nem csupán történetként működik, hanem a klasszikus zene és a muzsikusok előtti tisztelgésként is, hiszen fellép benne többek között Jascha Heifetz, Arthur Rubinstein és Bruno Walter is.

(Via Carnegie Hall)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!