Papageno Radio
Intermezzo A mulató, amit Manet és Josephine Baker tett híressé

A mulató, amit Manet és Josephine Baker tett híressé

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

1869. május 2-án nyílt meg egy párizsi zenés szórakozóhely – eredetileg operettek és vígoperák játszóhelye, a színpadon táncoltak és sanzonokat énekeltek -, ami átkeresztelés és némi újrapozicionálás után, Folies Bergère-ként lett világhírű.

Edouard Manet: A Folies-Bergère bárja (1881-82)

Az 1872-ben átnevezett hely az 1890-es évektől vált népszerűvé, és egészen a békeidők végéig a csúcson volt a music hall európai képviselője. Extravagáns látvány jellemezte, ahol a fellépő hölgyek csillogó jelmezeket is hordtak, és olyan is volt, hogy alig viseltek ruhadarabot.

1926-ban itt lépett fel először a banánszoknyás Josephine Baker, a harmincas években pedig egy magyar, Ehrenfeld Miklós (Michel Gyarmathy néven határozta meg a hely grafikai arculatát, a revöműsorok látványát, tartalmát, aki nem csupán tervező, rendező és művészeti igazgató, de részvényes is volt a mulatóban.

A későbbiekben nem volt olyan francia sztár, akit ne láthatott volna a Folies Bergère közönsége: Maurice Chevalier, Edith Piaf, Marcel Marceau, Sylvie Vartan és a sort hosszan folytathatnánk olyan világsztárokkal is, mint Elton John vagy Ella Fitzgerald, akik Párizst is érintő turnéikon nem hagyták ki ezt az exkluzív helyszínt.

Promóció

X
X