Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A zenélés hatékonyabbá teszi az agyat

A zenélés hatékonyabbá teszi az agyat

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Egy kanadai kutatás bizonyítja, hogy a zenészek és a kétnyelvűek hamarabb hoznak döntéseket, agyuk rugalmasabb és hatékonyabban működik.

41 alany vett részt a kísérletben. A 19 és 35 év közötti résztvevőket három csoportba osztották: csak angolul beszélő zenészek, csak angolul beszélő nem zenészek, angol anyanyelvűek, akik egy második nyelvet is folyékonyan beszéltek, de nem játszottak semmilyen hangszeren. (A zenészek legalább hét évig tanultak zenét és a kísérlet időpontjában is aktívan zenéltek.)

A zene fejleszti a gyerekek szellemi képességeit

- hirdetés -

A kísérleti alanyoknak különböző hangokat kellett hallgatni és kategorizálni: azt kellett eldönteni, emberi hangról van szó (köhögés, nevetés stb.), környezeti hangról (pl. vízcsöpögés), vagy hangszer szólt. Eközben az agyban folyó mechanizmusokat rögzítették. A kutatás eredménye azt mutatta, hogy a zenészek mind a nem zenészeket, mind a kétnyelvűeket túlteljesítették a kategorizálásban, a zenészek és a kétnyelvűek pedig a hangok helyét állapították meg kiválóan.

Hogyan segíti a zene a figyelemhiánnyal küzdő gyermekeket?

A vizsgálatok az is mutatták, hogy mindkét feladatban és mindkét nehézségi szinten a zenészek alacsonyabb agyi aktivitást mutattak, ami sokkal fejlettebb és hatékonyabb, rugalmasabb erőforrás-használatra utal. A kutatók azt is megállapították, hogy mind a zene- mind a nyelvtanulás segíthet bizonyos életfunkciók öregedéssel jelentkező romlásán.

Miért működik másképp a jazz- és a klasszikus zongoristák agya?

(Via Pacific Standard)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X