Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A zenélés pozitív érzelmi hatásai a világűrben is jelentkeznek

A zenélés pozitív érzelmi hatásai a világűrben is jelentkeznek

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Magyar, dél-amerikai és francia tagokból álló nemzetközi csapat pályázott sikerrel a „Spin Your Thesis Human Edition 2018″ felhívásra. A zenével kapcsolatos témában pályázó Music for Space Team magját a Magyar Tudományos Akadémián dolgozó, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a győri Széchenyi István Egyetemen, a Strasbourgi Egyetemen, a lyoni Claude Bernard Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen tanuló négy zenekedvelő egyetemi hallgató alkotja. 

- hirdetés -

Music for Space Team alapötletéhez a csapatvezető, Luis Luque Alvarez űrkutatásért rajongó klasszikus hegedűst főként azok az űrhajósokkal készített interjúk inspirálták, amelyek az űrben hallgatható zenék és az űrben történő zenélés pozitív érzelmi hatásait tárgyalják, vagyis azt, hogy a zene mennyire lehet pozitív hatással egy legénység tagjainak pszichológiai folyamataira. Az interjúkból továbbá az is kiderül, hogy a zene segíthet az űrhajósoknak abban, hogy ne csak mint legénység vegyenek részt az egyes küldetésekben, hanem egy multikulturális család részeként.

Ellen Ochoa fuvolázik a világűrben – forrás: pinterest.com

Az említett interjúk mellett Jurij Gagarin űrutazása, a NASA Apollo küldetései és az Európai Űrügynökség űrrepülési programja is remek példák arra, hogy

a zene segíti megőrizni az űrhajósok pszichológiai és morális egészségét. Az úgynevezett wake up call – amikor az űrhajósok napját zenével indítják –, valamint az asztronauták személyes zenei kollekciói, illetve közös zenélései a Nemzetközi Űrállomáson még jobban alátámasztják a zene fontosságát egy legénység mindennapjaiban.

Music for Space Team kutatásának hipotézise, hogy az asztronauták stressz-szintje, illetve a stressz negatív hatásai csökkenthetők a zenehallgatás segítségével. A csapat a hipotézis igazolása céljából a Spin Your Thesis Human Edition 2018 programja keretei között jelenleg pszichológiai tesztekkel igyekszik feltérképezni az asztronauták zenei és szociokulturális hátterét, valamint júniusban további kérdőívekkel, a nyálban lévő kortizol nevű hormon vizsgálatával és speciális izommérésekkel próbálja alátámasztani a zene stresszcsökkentő hatását a Short Arm Human Centrifuge kísérlet alatt, idén júniusban.

Kísérleti centrifuga, amelyben emberek forgatásával mesterségesen hipergravitációs környezetet tudnak előidézni – forrás: urvilag.hu

A csapat fő támogató intézmenye az Európai Űrügynökség Oktatási Hivatala. A konzultáns professzorok Balázs László az MTA Természettudományi Kutatóközpont Környezeti Adaptáció és Űrkutatási Kutatócsoportból és Loïc Treffel a lyoni Claude Bernard Egyetem Orvosi Karáról. Music for Space Team tagjai Luis Luque Alvarez, Nagy Tamás, Rámpay Mihály, Annabelle Suissa természetesen szeretnék hosszú távon kamatoztatni a program során kialakított módszereiket és az ott kapott eredményeiket, azért, hogy a jövőben a zene segítségével próbálják megelőzni a legtipikusabb mentális, pszichológiai betegségeket, amelyek egy űrutazás során kialakulhatnak, mint a rossz alvás vagy a kognitív fáradtság.

(Via Űrvilág)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X