Papageno Radio
Intermezzo A zenemű, amiért hangszert kell építeni

A zenemű, amiért hangszert kell építeni

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Mauricio Kagel 1971 és 1973 között írt Zwei-Mann Orchester című darabja 45-60 perces, előadásához két speciális hangszer, úgynevezett orchestermaschine szükséges. Eddig a világon mindössze négy alkalommal adták elő. Mutatjuk, a legutóbbi, philadelphiai koncerthez milyen instrumentumokat építettek.

A szerzői előírás szerint a két “zenekargép” 8 méterre van egymástól, körülöttük a hangszerek egymáshoz közel, de átlátható elrendezésben találhatók, a zenészek két, különálló pódiumon ülnek, a közönség a tér jobb és bal oldalán ül. Egy harmadik muzsikus a szintetizátorral a közönség első sorában foglal helyet.

Philadelphiában két ütőhangszeres művész távirányítással szólaltatta meg a két instrumentumot, amelyek összesen 210 hangadó darabból állnak. Az előadók tervezték, egy etnomuzikológus-asztrológus, egy zenetanár-sound designer, egy furcsa tárgyakból hangszereket készítő művész, egy pszichológiából PhD-hallgató orgonarestaurátor és egy képzőművész.

Négy hónapig, napi 14-15 órát dolgoztak a hangszeren, amely akár képzőművészeti alkotásnak is beillik. Kagel darabjának megvalósulása egyszerre koncert és performansz. A projekt körülbelül 50000 dollárba került.

(Via Philly.com)

Promóció

Stream és színház

X
X