Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Alig tudnak megélni a brit zenészek

Alig tudnak megélni a brit zenészek

Az Egyesült Királyság zenészszakszervezete, a Musicians’ Union felmérést készített, amelyből kiderül, a szimfonikus zenekarokban játszó zenészek majdnem fele nem tud megélni ebből. A felmérésben hét együttes 285 muzsikusa vett részt.

- hirdetés -

Bár a nagy szimfonikus zenekarok tagjai jól keresnek – a BBC Filharmonikusok vagy a Birminghami Szimfonikus Zenekar muzsikusai évi harmincezer fontos fizetést vihetnek haza -, a kulturális támogatások megvonásának vagy befagyasztásának következtében a fizetések jó ideje stagnálnak.

Demenciabarát lett egy angol zenekar

- hirdetés -

A leginkább érintettek a pályakezdő zenészek, akiknek 40%-a az elmúlt évben nem fizető munkákat is elvállalt. A megkérdezettek 44%-a alig él meg a fizetéséből. A legalább harminc éve a pályán levő muzsikusok kétharmada a zenélés befejezésén gondolkodik, és új pályára készül.

Mit tanulhatunk a brit zenekarok társadalmi szerepvállalásából?

A BBC riportjából kiderül, hogy több vonós hangszeren játszó muzsikus hitelt vesz fel, hogy hangszert vehessen. Egy fuvolista szerencsésnek mondja magát, mert szeret tanítani, így a zenekari zenélés csak a kisebb bevételi forrását jelenti, de hozzáteszi, hogy a tanítás nem való mindenkinek. “Csak azt tanítják meg, hogyan játsszunk a hangszerünkön. Azokat a készségekre, amelyek a túléléshez kellenek, egyáltalán nem” – mutatott rá a zeneoktatás rendszerének hiányosságára.

A szakszervezet új kampányában arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy a zenekarok hatalmas értéket képviselnek. Reményeik szerint a koncertlátogató közönséggel együtt nyomást tudnak gyakorolni az Arts Councilra (kb. Nemzeti Kulturális Alap – a szerk.) és a helyi önkormányzatokra, hogy növeljék a zenekarok támogatását.

(Via BBC)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.