Papageno Radio
Intermezzo Az emberi hangon szóló hegedű

Az emberi hangon szóló hegedű

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Francesco Geminiani, a 18. század egyik jeles muzsikusa – hegedűművész, zeneszerző és zenei szakíró is volt – egy alkalommal úgy fogalmazott, a hegedűnek úgy kell szólnia, hogy a legtökéletesebb emberi hanggal is versenyre kelhessen. Egy új kutatás szerint a legjobb hegedűk valóban az emberi hangot imitálják.

Cremona, a hegedűk városa

A kutatás egyik résztvevője, Bruce Hwan-Ching Tai biokémikus és komolyzene-rajongó, aki kollégáival együtt évek óta keresi az objektív magyarázatot a hegedű hangzására. 2016-ban összehasonlította a Stradivari hegedűt mai hangszerekkel, és arra jutott, az évszázadok nem múlnak el nyomtalanul: komoly hatással vannak a hangzásra a használt vegyszerek – például gombaölők -, amelyek elpárolognak, de a fa rostjainak a szerkezetét átalakítják.

A biokémikus és hegedűkészítő Joseph Nagyvary már kutatta az összefüggést az ember és a hegedű hangja között, Tai új irányba indult. 15 hegedűt szólaltatott meg egy hegedűművész, köztük Stradivatikat, Amatikat, más cremonai és bresciai hegedűkészítők hangszereit, amelyek egy tajvani múzeum tulajdonában vannak, és évente csak néhány alkalommal játszanak rajtuk. Ezt követően egy 8 férfiból és 8 nőből álló kórus énekelt fel bizonyos szavakat, a szakemberek pedig összevetették a felvételeket.

421 éve született Nicolò Amati hegedűkészítő

A kutatók a formánsokat, azaz a magánhangzók minőségét meghatározó akusztikai összetevőket vizsgálták, és eredményeik szerint a hegedű képes az emberihez hasonlító hangot kiadni. Az Amati és da Salo hegedűk basszus és bariton, a Stradivarik tenor és alt hangon szólnak. Tai szerint ez a hasonlóság bizonyíték lehet arra, miért is szeretjük annyira a hegedűt.

(Via Atlas Obscura)

Promóció

X
X