Papageno Radio
Intermezzo Bársony Péter a világ egyik legrangosabb hangszerkészítő versenyének zsűrijében

Bársony Péter a világ egyik legrangosabb hangszerkészítő versenyének zsűrijében

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

1989-ben alapították, és négyévente rendezik meg a németországi Mittenwaldban a hegedűkészítők egyik legfontosabb versenyét. A zsűri tagjai hangszerkészítők és zenészek, köztük Bársony Péter.

Az alig nyolcezres bajor kisvárosban az első hegedűkészítő műhelyt 1685-86-ban nyitották meg, a 18. század végére pedig már nyolcvan hangszerész működött a Mittenwaldban, a hegedűkészítők iskolai képzése 1858-ban indult.

A nagy tradíciójú településen idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a versenyt, amelyre hegedűvel, brácsával és csellóval, illetve ugyanezen hangszerek vonóival nevezhettek a hangszerkészítők. A hangszereknek az elmúlt két évben kellett készülni, és nem lehetnek kópiák. A 131 nevezés húsz országból, Európán kívül Dél-Koreából, Kínából, Japánból, Tajvanról, az Egyesült Államokból érkezett.

83 hegedű, 32 brácsa és 6 cselló, 19 hegedű-, 18 cselló- és 17 brácsavonó kerül a zsűri elé, amelyben olyan elismert hangszerkészítők vannak, mint a német Hieronymus Köstler, a svájci Roland Baumgartner, a holland Serge Stam, a francia Christoph Graff és az olasz Silvio Levaggi. A vonókat Klaus Grünke (Németország) és Stéphane Thomachot (Franciaország) vizsgálja meg. Mellettük egy művészzsűri ítéli meg a hangzást, amelynek tagjai Bársony Péter (brácsa), Kerstin Feltz (cselló) és Tim Vogler (hegedű).

Ez a három-négy legrangosabb hangszerépítő verseny egyike. Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy részt vehetek a zsűriben

– nyilatkozta lapunknak Bársony Péter. A hangszerkészítők versenyét koncertek, mesterkurzusok, műhelylátogatások és tematikus városi séták egészítik ki.

(A verseny honlapja)

Promóció

X
X