Papageno Radio
Intermezzo Bartolomeo Cristofori, a zongora atyja

Bartolomeo Cristofori, a zongora atyja

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

1655. május 4-én született Padovában Bartolomeo Cristofori, akinek a modern zongorákat köszönhetjük.

MI az az audion piano? Hogyan készült az első Hammond orgona? MIlyen hangszereket használt propagandára a Harmadik Birodalom? Olvasson Hangszercsodákról!

A Mediciek csembaló- és klavikordkészítőjének, illetve a családi hangszergyűjtemény felügyelője és karbantartójának több hangszertalálmánya is volt a zongora előtt, amin az 1690-es években kezdett dolgozni, és az 1703-ra készült el a gravicembalo con piano e forte, azaz halk és hangos hangú csembaló. A találmány újdonsága abban állt, hogy a húrokat nem pengetéssel, hanem kalapácsok alulról felfelé történő megütésével szólaltatta meg. A név először pianofortéra, majd pianóra módosult.

A Steinway Spirio úgy kapcsolja össze a hallgatót és a művészt, mint azt csak a világ legjobb zongorája tudja. Blogunkban az 1853-as alapítású zongoragyártó legújabb fejlesztését mutatjuk be.

A korszakban mintha benne lett volna a levegőben az új instrumentum kifejlesztése: Az  a francia Jean Marius és a német Gottlieb Schröter is kísérletezett zongorakészítéssel. Cristofori 1726-ra a modern zongoramechanika összes lényeges elemét kitalálta. A mester 1731. január 27-én hunyt el.

Kezdetben nem volt túl népszerű a hangszer, túl nehéznek találták rajta a játékot, Itáliában nem is terjedt el. Cristofori találmányát 1711-ben Scipione Maffei írta le részletesen, szakmai ismertetőjét 1725-ben német fordításban is közölték. Ezt követően megindult a további tökéletesítés, több német hangszerkészítő mellett egy magyar nevet is feljegyezhetünk: Beregszászy Lajos jó néhány találmányával járult hozzá a hangzásminőség javításához.

(Via Metropolitan Museum, Magyar Hírlap)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X