Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Bogányi-zongorát kapott a Csajkovszkij Konzervatórium

Bogányi-zongorát kapott a Csajkovszkij Konzervatórium

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Oroszország leghíresebb zenei felsőoktatási intézménye tartós használatra kapott a magyar államtól a Bogányi Gergely zongoraművész nevéhez fűződő hangszerből.

A zongorát és a használatba adásról szóló okiratot Balla János, Magyarország moszkvai nagykövete adta át május 28-án Alekszandr Szokolovnak, a konzervatórium rektorának. A magyar diplomáciai misszió és a zenei intézet vezetője méltatta a kétoldalú együttműködést, ami többek között 2016-ban, Bartók születése 135. évfordulóján emlékhangversenyben, tavaly három Kodály-koncertben öltött testet a konzervatóriumban, a következő évadban pedig egy magyar bérlet rendezvényeiben fog megvalósulni.

“A magyar-orosz kulturális kapcsolatok mindig is kiválóak voltak, és ez a hangszer most megerősíti a hagyományok értékét és az újító szellemiséget egyaránt”

– nyilatkozott a zongora névadója, Bogányi Gergely.

A zongoraművész nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a világ élvonalába tartozó konzervatórium rektora és a zongora tanszék vezetője egyaránt elragadtatással nyilatkozott a hangszerről, amely – mint mondta – egy csapat fejlesztése volt Magyarországon.

Ez egy hatalmas magyar siker és egy újabb kulturális kapocs Budapest és Moszkva, illetve Magyarország és Oroszország között – tette hozzá.

Az átadó ünnepségen Bogányi Liszt Don Giovanni-parafrázisát, Andrej Piszarjov, a konzervatórium zongora tanszékének dékánja pedig Chopin két nocturne-jét adta elő. Az új zongorát a fogadás alatt több jelen lévő muzsikus kipróbálta.

Külföldön a Csajkovszkij Konzervatórium előtt tavaly decemberben a finn állam kapott ilyen hangszert függetlensége kikiáltásának 100. évfordulója alkalmából a magyar államtól.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X