Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Bogányi-zongorát kapott a Csajkovszkij Konzervatórium

Bogányi-zongorát kapott a Csajkovszkij Konzervatórium

Oroszország leghíresebb zenei felsőoktatási intézménye tartós használatra kapott a magyar államtól a Bogányi Gergely zongoraművész nevéhez fűződő hangszerből.

- hirdetés -

A zongorát és a használatba adásról szóló okiratot Balla János, Magyarország moszkvai nagykövete adta át május 28-án Alekszandr Szokolovnak, a konzervatórium rektorának. A magyar diplomáciai misszió és a zenei intézet vezetője méltatta a kétoldalú együttműködést, ami többek között 2016-ban, Bartók születése 135. évfordulóján emlékhangversenyben, tavaly három Kodály-koncertben öltött testet a konzervatóriumban, a következő évadban pedig egy magyar bérlet rendezvényeiben fog megvalósulni.

“A magyar-orosz kulturális kapcsolatok mindig is kiválóak voltak, és ez a hangszer most megerősíti a hagyományok értékét és az újító szellemiséget egyaránt”

- hirdetés -

– nyilatkozott a zongora névadója, Bogányi Gergely.

A zongoraművész nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a világ élvonalába tartozó konzervatórium rektora és a zongora tanszék vezetője egyaránt elragadtatással nyilatkozott a hangszerről, amely – mint mondta – egy csapat fejlesztése volt Magyarországon.

Ez egy hatalmas magyar siker és egy újabb kulturális kapocs Budapest és Moszkva, illetve Magyarország és Oroszország között – tette hozzá.

Az átadó ünnepségen Bogányi Liszt Don Giovanni-parafrázisát, Andrej Piszarjov, a konzervatórium zongora tanszékének dékánja pedig Chopin két nocturne-jét adta elő. Az új zongorát a fogadás alatt több jelen lévő muzsikus kipróbálta.

Külföldön a Csajkovszkij Konzervatórium előtt tavaly decemberben a finn állam kapott ilyen hangszert függetlensége kikiáltásának 100. évfordulója alkalmából a magyar államtól.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!