Papageno Radio
Intermezzo Hangszert szállítani tilos! Miért? Csak!

Hangszert szállítani tilos! Miért? Csak!

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

„Ma leszállítottak a Deutsche Bahn Münchenből Zürichbe tartó távolsági autóbuszáról. Ennek az az oka, hogy velem volt a brácsám is, amit direkt a legkisebb formatokba csomagoltam az esetleges problémák elkerülése érdekében.”

„Felajánlottam, hogy a lábamnál utaztatom majd a hangszeremet, sőt, még azt is, hogy kiveszem a tokjából és egész úton a kezemben tartom. Azonban a buszvezető folyamatosan csak kiabált velem miközben azt ismételgette, hogy a Deutsche Bahn buszain tilos hangszert szállítani, akármilyen kicsi is legyen az instrumentum! A sofőr nem tudott semmiféle magyarázatot adni a fent említett tiltásra – azt az egyet kivéve, hogy ez a szabály.

Kénytelen vagyok megemlíteni, hogy többen is utaztak a buszon, akik az enyémnél súlyosabb és nagyobb csomagot szállítottak.

Az incidensről levelet küldtem a Deutsche Bahn irodájába, ahonnan azonban még mindig nem kaptam választ.”

Liisa Tamminen, egy zürichi egyetemi tanár osztotta meg ezt a történetet, amely eszembejuttatott egy ehhez hasonló esetet, amit saját élményemként tudok leírni.

Néhány éve a MÁV Pécsről Budapestre tartó gyorsvonatára szerettem volna felszállni a nagybőgőmmel. Előre jeleztem is a nem hétköznapi csomagszállítási szándékomat a jegykezelőnek, aki a követkető utasítást adta: „Mivel túlméretes poggyásszal utazik, ezért egy kiegészítő jegyet kell váltania, amelyet a jegyirodában tud megvásárolni.” A vonat indulása előtt 5 perccel még mindig a jegyiroda ablaka előtt találtam magam, amint kissé feszült hangulatban azt próbálom megérteni, hogy miért nem adnak nekem kiegészítő jegyet, amivel a nagybőgőmet is felvihetem a vonatra. Ugyanis azzal a magyarázattal akartak lebeszélni erről a szándékomról, hogy az effajta túl nagy csomagra nem létezik jegy, tehát kénytelen vagyok: nem váltani pótjegyet, szabályellenesen felvinni a hangszerem a vonatra majd pedig egyszerűen hagyni, hogy a kalauz megbüntessen – aki végig figyelemmel kísérte a történéseket -, mivel, akárhogy is nézzük, nincs jegyem a nagyméretű poggyászomra. Tehát: ki kell fizetnem a büntetést, amely sokkal többe kerül, mint a pótjegyek általában, és mint az a pótjegy, amelyre nekem lett volna szükségem, azonban akkor még nem találták fel.

Megbüntettek. Kifizettem. Az utazás megvalósult.

(ViaSlipped Disc, Papageno)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X