Papageno Radio
Intermezzo Három magyar mű mutatkozhat be a nemzetközi kortárszenei seregszemlén

Három magyar mű mutatkozhat be a nemzetközi kortárszenei seregszemlén

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Három magyar művet mutatnak be a Rostrum of Composers nemzetközi kortárszenei seregszemlén, amelyen több mint 30 ország rádiós szakembere vesz részt a héten Budapesten.

A budapesti seregszemlét a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap támogatásával rendezik meg a Márványteremben. A résztvevő neves rádiós szakemberek hazájuk legújabb, kiemelkedő kortárszenei műveit mutatják be egymásnak. Ezt követően a kiválasztott zeneművek a világ számos közszolgálati rádióállomásának programjába bekerülnek. Az elmúlt több mint másfél évszázad alatt több mind 3 ezer alkotás hangzott el a fesztiválon,a melyek közül jó néhány pár évtizeden belül a 20. századi kortárszene ikonikus műve lett, ilyen például Krzysztof Penderecki Hirosima áldozatainak emlékére írt gyászzenéje.

Az idén 65 éves Rostrum of Composers rendezvényen három fiatal magyar zeneszerző, Brandenburg Ádám, Balogh Máté és Kutrik Bence műve hangzik el – mondta Bánkövi Gyula zeneszerző, a Bartók Rádió kiemelt szerkesztője. A 27 éves Brandenburg Ádám és a 28 esztendős Balogh Máté az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny díjazottjai. Kutrik Bence darabja az ArtRIUM sorozat egyik múlt évi koncertjére született, s olyan hatással volt mindenkire, hogy idén áprilisban új és sokkal jobb stúdiófelvételt készítettek belőle.

Brandenburg Ádám: „Minden darabom a saját határaim feszegetése”

Idén Argentínából, Ausztráliából, Európa több országából, Kínából és Angliából is érkeznek szakemberek a rádiós fesztiválra. Alkalmanként 60-70 művet hallgatnak meg 3-4 napon át, majd két kategóriában pontozzák az alkotásokat. Az általános kategóriában 10 művet, a 30 évnél fiatalabb szerzők műveinek kategóriájában 3 művet választanak ki a pontszámok alapján. A fesztivál résztvevői pedig kötelezik magukat arra, hogy a nekik legjobban tetsző művek mellett a kategóriák első helyezettjeit is bemutatják saját rádióállomásuk adásaiban.

„Így kerülhet el egy magyar mű például Ausztráliába vagy Kínába”

– hangsúlyozta Bánkövi Gyula.

A kortárszenei seregszemlét, amely a francia, német, svájci és olasz rádió kezdeményezéséből jött létre, évente megrendezik. Az alapötlet az volt, hogy a különböző közszolgálati rádiók képviselői megismertessék egymással országuk öt évnél nem idősebb kortárs zeneműveit. Mivel a kortárs zenét nem lehet kottából megítélni, a szakemberek a legjobb minőségben készített stúdiófelvételeiket mutatják be egymásnak.

Balogh Máté és Tornyai Péter nyerte az UMZF Zeneszerzőverseny első díját

A házigazda Bartók Rádió a nemzetközi kortárszenei seregszemlét társrendezvényekkel is színesíti: 14-én Elsa Valle és Winand Gábor ad jazz estet a 6-os stúdióban a delegáltaknak és a nagyközönségnek. Május 15-én az Olasz Kultúrintézetben olyan művek szólalnak meg, mint Kristaps Petersons Twilight chants, Sáry Bánk Végtelen kikötő, valamint Durkó Zsolt Halotti beszéd című oratóriuma. A Magyar Rádió Énekkarát és Szimfonikus Zenekarát Pad Zoltán és Kovács László vezényli, a koncert része a Bartók Rádió tavaszi ArTRIUM kortárszenei fesztiváljának, amelyet az adó élőben közvetít. Másnap az Amadinda Ütőegyüttes lép a 6-os stúdió színpadára többek között Ligeti György számukra komponált Síppal, dobbal, nádi hegedűvel című alkotásával – ismertette a részleteket a szerkesztő.

(Via MTI)

Promóció

X
X